×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 29 augustus 2013 | 207x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Lancering ‘Internet in 2025’: CEO’s laten leerlingen nadenken over innovatie

Hoe gebruiken we internet in het jaar 2025? In het gratis lesprogramma Internet in 2025 vragen topmanagers kinderen in groep 6,7 en 8 in het basisonderwijs naar hun toekomstdroom. Kinderen worden door CEO’s van Google, IBM, Layar, SIDN, NightBalance.com en Spil Games uitgedaagd om na te denken over technologie en innovatie. De CEO’s geven de kinderen de opdracht om te tekenen hoe internet er in de toekomst uitziet en wat we er mee kunnen. De kinderen met de beste ideeën worden uitgenodigd om met de topmanagers in gesprek te gaan, in de hoop dat hun tekening ook echt kan worden uitgevoerd.

Vandaag was ik bij de lancering van de gratis digibordles bij Google Nederland. De les is gegeven aan 20 enthousiaste leerlingen uit groep 8 van basisschool De Zevensprong uit Almere.

De Zevensprong AlmereFoto: Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Zevensprong uit Almere

Tineke, medewerker van Google, vertelde over het bedrijf Google, de manier waarop het bedrijf over technologie nadenkt en welke producten ze hebben. En daar hoorde ook een demonstratie bij over Google Glass. Oumaima mocht als eerste basisschoolleerling in Nederland experimenteren met Google Glass. Klasgenootje Monsif weet het zeker: “IK WIL DIE BRIL!!!!!!!”

In de digibordles worden filmpjes met voorlopers uit het bedrijfsleven verwerkt. De CEO van Google vertelt in het filmpje zijn verhaal: over de dromen die hij als kind had en hoe die terug te zien zijn in zijn huidige werk, over Google en wat het bedrijf nodig heeft aan werknemers in de toekomst. Aan het einde van de film vraagt hij de kinderen om een tekening te maken over een bepaald thema. Bijvoorbeeld, ‘Hoe worden apparaten en internet voor werk gebruikt in 2025?, ‘Hoe worden apparaten en internet thuis gebruikt in 2025?’. De kinderen schrijven onder de tekening een korte tekst over hun visie op de toekomst.

Eric Redegeld, ICT leerkracht van De Zevensprong: “Als ICT leerkracht denk je het goed te doen, maar ook ik leer elke dag. Dit soort projecten helpt mij dan ook daarbij. Bewustwording van waar we mee werken en hoe we ermee omgaan vind ik heel belangrijk. Ik denk dat het internet voor de kinderen al net zo gewoon is als water uit de kraan. Elk kind nu is eigenlijk al prematuur online en daar moeten wat mee doen. Dit project is een mooi voorbeeld.”

Tekenopdracht GoogleFoto: Monsif en Karim bedachten Google Plane, een vliegtuig op zonne-energie.

Tekenopdracht Google 1Foto: Een van de ideeën: Google Glass ziet of je ziek bent en welke medicijnen je nodig hebt.

Probleemoplossend en innovatief denken
Ook het bedrijfsleven vindt dat het onderwijs kinderen moet opleiden tot probleemoplossende en innovatieve denkers. Op www.internetin2025.nl komen verschillende experts uit het bedrijfsleven aan het woord: Pim van der Feltz van Google, Harry van Dorenmalen van IBM, Claire Boonstra van Layar, Eline van Beest van NightBalance, Roelof Meijer van SIDN en Peter Driessen van Spil Games vertellen in Internet in 2025 wat hun dromen waren als kind en wat hun verwachtingen zijn van internet in de toekomst. Zij nodigen kinderen uit om na te denken over hoe technologie bestaande problemen kan oplossen.

‘Slechts 2 op de 10 scholieren kiest een beta-studie’
Mark Janssen, hoofd corporate communicatie van Google: “Technologie speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Maar als er niet genoeg mensen in Nederland zijn die kunnen meebouwen aan apps, websites en software, profiteren we onvoldoende van die mogelijkheden. Slechts 2 op de 10 scholieren kiest voor een beta- studie, terwijl de arbeidsmarkt gebaat zou zijn bij 4 op de 10. We juichen dit initiatief van MijnKindOnline en Kennisnet toe en hopen dat Internet in 2025 veel kinderen enthousiast maakt over technologie.”

Initiatiefnemers
Het gratis lespakket ‘Internet in 2025’ is ontwikkeld door Kennisnet en Mijn Kind Online, in samenwerking met ECP. De les, inclusief handleiding voor leerkrachten, staat op www.internetin2025.nl. Op de website staan ook ingezonden tekeningen van kinderen en interviews met de meewerkende CEO’s.

Lees ook het blogartikel van Brigitte Theeuwes over hoe het project is ontstaan en het doel van Internet in 2025

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.