×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 25 maart 2011 | 305x bekeken | Leestijd: 1 minuut

De toegevoegde waarde van QR-codes in het onderwijs

Een QR-code (Quick Response-code) is eigenlijk net een streepjescode, maar dan met blokjes in plaats van streepjes. Daardoor kan er informatie in één code opgeslagen worden: een tekst of een nummer bijvoorbeeld, maar ook een link of een e-mailadres. Stichting Kennisnet heeft een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden die QR-codes bieden voor het onderwijs.

Onderzoek naar QR-codes in het onderwijs
Binnen het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma is onderzoek gedaan naar het gebruik van QR-codes voor diverse taken in het primaire en secundaire onderwijsproces:

Download het onderzoek “QR-codes in onderwijs en onderzoek” (pdf) [dit onderzoek is niet langer beschikbaar]

Praktijkvoorbeelden
U kunt QR-codes op allerlei manieren in zetten binnen uw les. Hieronder enkele voorbeelden:

  • QR-codes verrijken lesboeken

Er kunnen bijvoorbeeld in lesboeken QR-codes afgebeeld worden, waarmee gelinkt wordt naar een filmpje of website met extra toelichting op de lesstof. Een leerling die deze QR-code scant op zijn smartphone, kan daardoor automatisch het bijbehorende materiaal bekijken. Een voordeel hiervan is dat leerlingen het leuk blijken te vinden om iets te doen dat in hun optiek niet direct met het leerproces te maken heeft. Het scannen van QR-codes en bekijken van bijbehorende filmpjes en websites past meer in hun eigen belevingswereld. Dat werkt motiverend en daardoor verwerken ze de lesstof beter.

  • Mailen en inloggen met een code

Daarnaast kunnen QR-codes ook gebruikt worden voor secundaire taken, zoals het uitwisselen van contactgegevens (bijvoorbeeld een visitekaartje met QR-code) of het versturen van beveiligde e-mail. Ook het inloggen op een website kan makkelijker gemaakt worden met QR-codes. Sommige banken werken nu bij internetbankieren al met het versturen van sms-codes voor authenticatie. Een alternatief hiervoor is dat je met je smartphone een QR-code scant die tijdens het inlogproces op de website verschijnt. Op deze manier kun je veiliger en gemakkelijker inloggen in bijvoorbeeld een ELO (Elektronische Leer Omgeving).

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.