×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 5 mei 2009 | 23x bekeken | Leestijd: 1 minuut

De prijs van roem

In één klap wereldberoemd worden. Dat is een droom van heel veel mensen. De helft van de tieners tussen de 11 en 17 jaar droomt ervan. Dat bleek uit het onderzoek van Stichting Mijn Kind Online.

Via internet kun je zomaar beroemd worden. Kijk maar naar Esmée Denters. Omdat mensen haar YouTube-filmpjes zo goed vonden (ze werden in 9 maanden tijd 21 miljoen keer bekeken), werd ze ontdekt als singer-songwriter. Nu heeft ze haar eerste cd uitgebracht.

Het gaat niet altijd zo goed. Susan Boyle uit Schotland deed mee aan de talentenshow Britain’s Got Talent. Door haar zangtalent en eigenzinnige uiterlijk werd ze een instantsucces. Susan Boyle is één van de bekendste personen ter wereld momenteel. De filmpjes van haar optreden op YouTube trok nog meer bezoekers dan het kanaal van Esmée Denters. In totaal is het optreden van Susan Boyle meer dan 100 miljoen keer bekeken op YouTube.

De Schotse amateurzangeres met de professionele stem won de finale van Britain’s Got Talent niet. Dat vond ze een grote teleurstelling. Ze stortte in na het verlies en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Oververmoeidheid, luidt de diagnose.

De verwachtingen omtrent Susan Boyle waren zo hoog gespannen en de tijd waarin ze wereldberoemd werd was zo kort, dat het geen wonder is dat ze is ingestort. In Engeland heeft haar opname voor discussie gezorgd. Hoe moeten we eigenlijk omgaan met beroemdheden? Is het nodig dat we ze 24 uur per dag volgen? Is het nodig dat elk detail uit het privéleven openbaar wordt?

In het internettijdperk is het niet makkelijk om antwoorden op deze vragen te vinden. Informatie verspreidt zich razendsnel over de hele wereld en leidt tot honger naar meer informatie. Susan Boyle was zo’n ontdekking dat iedereen alles over haar wilde weten en heel veel mensen wilde dat zij de winnares werd van Britain’s Got Talent.

Susan Boyles roem heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er nu wordt nagedacht over de risico’s die beroemdheden lopen. En ze is zo beroemd dat zelfs premier Gordon Brown naar haar gezondheid heeft geïnformeerd.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.