×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 28 november 2012 | 92x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Nationale Ouderavond: Hoe pak ik mediaopvoeding aan?

Bij Beeld en Geluid in Hilversum vond op dinsdagavond 27 november 2012 de Nationale Ouderavond plaats over jongeren en social media, een onderwerp dat bij heel veel ouders in Nederland leeft. Uit voorlopige resultaten van nieuw onderzoek van Dialogic in opdracht van Mediawijzer.net blijkt dat 60% van alle ouders mediaopvoeding belangrijk vindt. Ruim 40% is mediaopvoeding belangrijker gaan vinden in de afgelopen 2 jaar. Jongeren maken dan ook veel gebruik van media als smartphones, computers en televisie. Tijdens de Nationale Ouderavond werd gezocht naar een antwoord op de vraag: Hoe pak ik mediaopvoeding aan?

Rol van ouders in mediaopvoeding
Ouders zitten met veel verschillende vragen op het gebied van media. ‘Worden kinderen door al die media niet teveel afgeleid?,’ verwoordde een ouder zijn zorg. ‘Wanneer spreek je van gameverslaving?,’ en ‘Hoe gaan we om met online pesten?,’ vroegen andere ouders zich af.  Ook columniste Aaf Brandt Corstius stelde in haar column: ‘Hoe kun je als ouder het beste omgaan met al die verschillende schermen om je heen?’

Ouders kunnen een belangrijke rol spelen in het mediawijzer maken van jongeren. ‘Wij moeten als ouders zorgen dat we kinderen mediawijs maken, dat we met ze praten en echte vragen stellen,’ aldus ouderschapsjournalist Justine Pardoen. Het advies van puberexpert Marina van der Wal: ‘Het stellen van grenzen is heel belangrijk. Opvoeden is als een biljarttafel: de kinderen zijn de ballen op het laken en wij als ouders de randen. Een conflict met een puber over deze grenzen is lang niet altijd een probleem, maar hoort bij een gezonde ontwikkeling.’ Volgens breinexpert Gerjanne Dirksen: “Voorbeeldgedrag is heel belangrijk. Als je als ouder continu met media bezig bent, spiegelt een kind zich hieraan.’

Veel kinderen lijken heel mediawijs, maar ze gebruiken nog niet alle mogelijkheden en onderschatten soms de risico’s. Ouders voelen intuïtief vaak aan waar de gevaren liggen, maar zijn minder thuis in (nieuwe) media. Inzicht krijgen in het mediagedrag van je kind en er samen over praten maakt kinderen mediawijzer.


Foto: Ook het publiek leverde een actieve bijdrage aan de Nationale Ouderavond

De Nationale Ouderavond
De avond, die werd gepresenteerd door Sipke Jan Bousema, startte en eindigde met confronterend en herkenbaar improvisatietheater van theatergroep PlayBack. Onder leiding van Justine Pardoen (Ouders Online) vond een paneldiscussie plaats over de rol van ouders in het mediagedrag van kinderen. Panelleden waren Tony van Rooij (verslavingsonderzoeker IVO), Gerjanne Dirksen (oprichter BCL Instituut en schrijfster van “Het brein achter het leren”) , Marina van der Wal (dé puberexpert van Nederland) en Prof.dr. Jeroen Jansz (Media en Communicatie, Erasmus Universiteit Rotterdam). Justine Pardoen deelde haar ervaringen en gaf tips over de omgang met de afleiding die pubers ervaren door media. Schrijfster en columniste Aaf Brandt Corstius gaf een kijkje achter de schermen van haar gezin en droeg een column voor. Tijdens het programma gaven Remco Pijpers (Mijn Kind Online) en twee leden van de Smartphone Crew van Vodafone live online antwoord op vragen uit het publiek en op Twitter.

Uitzending Nationale Ouderavond terug te zien
Het programma van de Nationale Ouderavond werd via een livestream uitgezonden en is vanaf woensdagavond 28 november terug te zien via www.weekvandemediawijsheid.nl/ouders. De Nationale Ouderavond is een initiatief van Mediawijzer.net in samenwerking met Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Ouders Online, Mijn Kind Online, J/M voor Ouders, Vodafone en theatergroep PlayBack.


Foto: Theatergroep PlayBack

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.