×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 6 januari 2012 | 350x bekeken | Leestijd: 4 minuten

De mogelijkheden en risico’s van geotags

De opkomst van smartphones en tablets, zoals de iPad 2, heeft ervoor gezorgd veel mensen tegenwoordig een digitale camera op zak hebben. Overal worden lukraak foto’s van genomen en gedeeld met vrienden, familie en kennissen. Waar de meeste mensen niet bij stil staan is dat aan foto’s en video’s geotags worden gehangen. Maar wat zijn geotags, wat kun je ermee en welke mogelijke gevaren brengt het met zich mee? Docent Thorba Wierstra, van CSG Bogerman in Sneek, deelt zijn kennis en ervaringen met betrekking tot geotags.

Wat zijn geotags?
Een geotag is stuk informatie dat wordt toegevoegd aan media, zoals een foto of een video. Deze informatie is gericht op locatie. Een geotag bevat dus de locatie van media die door iedereen kan worden uitgelezen. Beveiligingsbedrijf Symantec omschrijft het als volgt: ”Geotags voegen geografische informatie toe aan verschillende media als video, sms’jes en websites, maar worden veel vaker gebruikt voor foto’s. Deze stukjes informatie zitten verborgen in digitale foto’s en vertellen iemand waar een foto is genomen door de geografische breedte- en lengtecoördinaten te geven, maar ook informatie over hoogte en ligging.”

Het nut van geotags
Er zijn meerdere nuttige toepassingen voor geotags. Met behulp van geotags kan makkelijk worden gecategoriseerd op basis van plaats, provincie, land et cetera. Er kan dan bijvoorbeeld gezocht worden naar media die op dezelfde locatie of in de buurt zijn gemaakt. Een bekend voorbeeld van gebruik van geotags is ‘streetview’ van Google Maps. Het toevoegen van extra informatie aan media is zeer nuttig, omdat er steeds meer media wordt geproduceerd en het daardoor steeds moeilijker is om de juiste informatie te vinden. Geotags kunnen helpen om gericht te zoeken.

De gevaren van geotags
Er hangen ook gevaren aan de toegevoegde informatie in een geotag. Zo kan een foto van een duur voorwerp op internet er voor zorgen dat dieven, met behulp van de toegevoegde geotag, makkelijk het voorwerp kunnen vinden en stelen. Het uitlezen van een geotag kan ook voor problemen zorgen op het gebied van privacy. Zo zijn er meerdere beroemdheden die per ongeluk de locatie van hun vakantiehuis online hebben gezet. Er zijn zelfs websites die gericht zijn op het vinden van geotags om misbruik van te maken.

Bewustwording
Het is van groot belang dat er bewustwording, of beter gezegd mediawijsheid, komt op het gebied van geotags. Veel mensen weten niet of hun telefoon of camera geotags toevoegt aan foto’s en video’s of hoe ze kunnen worden verwijderd. Daarnaast weten veel mensen niet precies hoe (on)veilig het plaatsen van informatie op internet is. Met regelmaat spreekt Wierstra met leerlingen over het gebruik van social media, zoals Hyves. Het onderstaande gesprek met een klas over mediawijsheid illustreert de (in Wierstra’s ervaring) meest gemaakte fout op dit gebied:

Dhr. Wierstra: “Wie van jullie heeft Hyves?” (Alle leerlingen steken hun hand op, inclusief de docent)
Dhr. Wierstra: “Hoeveel vrienden hebben jullie op Hyves?”
– Leerling 1: “368″
– Leerling 2: “264″
– Leerling 3: “229″
– Leerling 4: “Meer dan 400!”
Dhr. Wierstra: “Zo, dat zijn best veel zeg. Hebben jullie ook dingen op Hyves staan die niet zo mediawijs zijn?
– Leerling 3: “Meneer, ik heb mijn profiel afgeschermd. Dus dat maakt niet zoveel uit hoor.”
Dhr. Wierstra: “Weet je dat zeker? Jij had meer dan 400 vrienden op Hyves toch?”
– Leerling 4: “Ja.”
Dhr. Wierstra: “Heb jij je profiel ook afgeschermd?”
– Leerling 4: “Ja natuurlijk, anders kan iedereen zomaar mijn foto’s zien.”
Dhr. Wierstra: “En weet jij van al die 400 vrienden of ze hun Hyves goed hebben beveiligd en niet gehackt zijn? Of zich misschien voordoen als iemand die ze niet zijn?”
– Leerling 4: “Nee, dat weet ik niet.”
Dhr. Wierstra: “Hoe veilig is dat afschermen van je Hyves dan echt?”
– Leerling 4: “Niet zo veilig want er zijn best wel veel Hyves gehackt.”

Rol van scholen
Mensen denken dat ze goed omgaan met internet, maar dit is vaak niet zo. Zolang er mensen met slechte intenties zijn en er technieken bestaan, zoals geotags, die niet alom bekend zijn is het verspreiden van mediawijsheid nodig. Docenten hebben hier een belangrijke taak in.

Scholen moeten zich ook bewust zijn van geotags. Er zijn steeds meer kinderen met gescheiden ouders waar één van de ouders geen recht heeft om het kind te zien. Bij het plaatsen van foto’s op internet met geotags kan iemand er makkelijk achter komen waar het kind zich bevind (bijvoorbeeld op een schoolreis) en zo helpt de foto bij het ontvoeren van een kind.

Het gesprek over geotags en mediawijsheid in het algemeen moet veel vaker worden gevoerd. Mediawijsheid stopt niet bij het schoolplein, maar gaat overal en altijd door. Daarom is het van belang om in gesprek te gaan met leerlingen, ouders en docenten. Het gesprek moet breed worden gedragen. geotags is één van de recentste onderwerpen binnen de gesprekken over mediawijsheid, maar er zullen nog veel meer onderwerpen komen. Het gesprek zal nooit klaar zijn.

Hoe kun je een geotag verwijderen?
Er zijn meerdere manieren om een geotag te verwijderen. Via Google zijn een aantal oplossingen te vinden. Hieronder een overzicht van enkele oplossingen voor het verwijderen van geotags uit foto’s:

  • iPhonedeGeo (app)
  • AndroidGeo-Eraser (app)
  • Pc – Op uw computer kunt u gebruik maken van de volgende programma’s:
    JPEG and PNG Stripper
    ExifCleaner
  • Picasa van Google heeft ook een optie om Geotags te verwijderen:
    Selecteer de foto’s met geocoderingen > Klik op de knop ‘Locaties’ in de rechter benedenhoek van Picasa > Klik op het rode geocoderingspictogram op de kaart > Klik op ‘Geocodering wissen’

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.