×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zaterdag 30 mei 2009 | 58x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Cyberouders

Cyberouders zijn de verkeersouders op de digitale snelweg. De cyberouder werkt op school samen met andere ouders, leerlingen en team aan een veilige internetomgeving. Dit geeft een positieve impuls aan schoolbeleid en geeft richting aan afspraken op school en thuis. De cyberouder wordt ondersteund door een landelijk netwerk.

Organisatie: Vereniging Openbaar Onderwijs

Contactpersoon: Ancella Evers- de Boer, projectleider

Telefoonnummer: 036-5331500

E-mailadres: info@cyberouders.nl

Website: www.cyberouders.nl

Doelgroep: kinderen, leerkrachten/docenten, mediaprofessionals, ouders

Programmalijn: mediavaardigheden en -bewustzijn, verantwoord gebruik en veiligheid

Een gerichte implementatie van internetveiligheid op scholen ontbreekt veelal, zowel in beleid als praktijk. Op schoolniveau gebeurt veel, maar het gaat vaak om eenmalige activiteiten zonder follow-up, zoals een ouderavond. In dit project wordt een infrastructuur gebouwd in het basisonderwijs ten behoeve van structurele aandacht voor internetveiligheid. De cyberouder is binnen de basisschool aanspreekpunt m.b.t. internetveiligheid op school en thuis voor ouders, leerlingen en leerkrachten. Mediawijsheid van kinderen én de opvoeders (ouders en leerkrachten) wordt gestimuleerd. Ouders worden bewust betrokken bij de totstandkoming van een veilige (internet)omgeving. En er volgt een bewuste keuze voor schoolbeleid met betrekking tot veilige digitale routes en het maken van afspraken met verschillende betrokkenen. Het project sluit hiermee uitstekend aan op de programmalijn “Mediavaardigheden en -bewustzijn” en de kerndoelgroepen ouders, leerlingen en docenten.

Concreet heeft het project Cyberouders de volgende doelstellingen en resultaten:

  • Totstandkoming van een (landelijk) netwerk van cyberouders.
  • Bundeling van expertise van de verschillende organisaties en instellingen die producten en diensten aanbieden met betrekking tot internetveiligheid (aanbodzijde).
  • Creëren van continue vraag vanuit de scholen naar producten en diensten met betrekking tot internetveiligheid (vraagzijde). Dit garandeert een vaste afzetmarkt voor producten en diensten van de participerende organisaties en kan een katalysator vormen voor nieuwe productontwikkeling.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.