×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 20 augustus 2013 | 111x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Cyberbullying? Dislike! – symposium over (digitaal) pesten

De universiteiten van Leiden, Amsterdam en Delft organiseren het publieksevenement en symposium ‘Cyberbullying? Dislike!’ over (digitaal) pesten. Tijdens het symposium presenteren de universiteiten hun onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar. De bijeenkomst is gratis bij te wonen en vindt plaats op 19 en 20 september 2013 in het Volkshuis in Leiden.

Presentatie onderzoeksresutlaten
De afgelopen vier jaar hebben onderzoekers van de drie universiteiten (Universiteit Leiden, Universiteit Amsterdam, TU Delft) onderzoek gedaan naar (digitaal) pesten vanuit 3 perspectieven: regulering, sociaal- wetenschappelijke empirie en techniek. Tijdens het publieksevenement en symposium presenteren zij en anderen hun bevindingen en is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en in discussie te gaan. Het symposium is bedoeld voor professionals, beleidsmakers, wetenschappers en overige geïnteresseerden in het onderwerp (digitaal) pesten en jongeren. Het publieksevenement op donderdagavond is ook interessant voor ouders, leerkrachten en jongerenwerkers.

Gevolgen van pesten
Pesten is van alle tijden en kan hele vervelende gevolgen hebben. Pesten houdt in dat iemand steeds weer en over langere tijd door één of meerdere anderen fysiek wordt bedreigd of psychisch gekweld. Pesten kent verschillende verschijningsvormen en kan gepaard gaan met verbaal geweld, fysieke agressie en sociale uitsluiting. Jongeren die langer worden gepest kunnen daar niet alleen psychische klachten (eenzaamheid, depressiviteit en faalangst) aan overhouden, maar ook fysieke klachten. Zoals buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

Digitaal pesten
Tegenwoordig, brengen jongeren een steeds groter deel van hun tijd in de digitale wereld door. Het is dus niet verrassend dat pesten ook via internet gebeurt. Bijvoorbeeld door het versturen van hatelijke What’s apps, het verspreiden van gênante foto’s of filmpjes of door iemand buiten te sluiten op sociale media. Digitaal pesten gebeurt op afstand en kan door jongeren als minder bedreigend worden ervaren. Daarentegen is de potentiële impact van digitaal pesten mogelijk groter door het 24/7 karakter van het internet en de razendsnelle verspreiding van vernederende informatie die lastig weer te verwijderen is. Pesten en digitaal pesten worden door steeds meer partijen als een groot probleem ervaren en de roep om een effectievere aanpakt groeit.

Programma
Het programma van beide dagen is al bekend. Het publieksevenement op 19 september duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Het Engelstalige symposium op 20 september duurt van 09.30 tot 17.30 uur.
Bekijk het hele programma

Aanmelden
Je kunt je gratis online aanmelden voor de evenementen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de evenementen kun je contact opnemen met Simone van der Hof ([email protected]) en Sindy Sumter ([email protected]).

Op de website van Mediawijsheid.nl vind je meer informatie over online pesten.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.