×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 27 november 2012 | 109x bekeken | Leestijd: 1 minuut

“Competentiemodel perfecte basis voor Europees model”

Juan Tornero van de Universiteit van Barcelona noemt het competentiemodel voor mediawijsheid van Mediawijzer.net ‘de perfecte basis voor een Europees model’. Het was één van de vele enthousiaste reacties op de presentatie van het competentiemodel voor mediawijsheid tijdens de Media & Learning Conference die plaatsvond in Brussel op 15 november 2012.

Doelstelling conferentie
Doelstelling van de conferentie is te brainstormen over beleidsmaatregelen en praktische initiatieven die de mediacompetenties in alle geledingen van het onderwijs in Europa kunnen bevorderen. Deelnemers uit vrijwel alle Europese landen waren aanwezig. Van Letland tot Spanje en van Griekenland tot IJsland. Ook veel Nederlanders waren naar Brussel getogen om nieuwe inzichten op te doen of zelf een presentatie te verzorgen. Mediawijzer.net was uitgenodigd om het nieuwe competentiemodel te presenteren. Dit model heeft Mediawijzer.net het afgelopen jaar door een team van experts laten ontwikkelen.

Postieve ontvangst competentiemodel
Het model werd enthousiast ontvangen. Sherri Culver, President van de Amerikaanse National Association for Media Literacy Education noemde het model “goed doordacht en blijkgeven van diepgaand inzicht in de medialisering van de samenleving”. Juan Tornero van de Universiteit van Barcelona noemde het model van Mediawijzer.net de perfecte basis voor een Europees model. Tornero ontwikkelt in opdracht van de Europese Commissie een competentiemodel voor mediawijsheid dat in heel Europa gebruikt zal gaan worden.

Met name de durf die Mediawijzer.net heeft gehad om verschillende niveaus te benoemen werd als een verfrissing ervaren. Want vaak blijven modellen abstract, omdat de opstellers het niet aandurven de competenties concreet in te vullen.


Over het competentiemodel
Het model onderscheidt 10 basiscompetenties die samen mediawijsheid uitmaken. Daarnaast is elk van de 10 competenties opgedeeld in 5 verschillende niveaus. Deze lopen op van ‘geen enkele ontwikkeling van de competentie’ tot ‘optimale ontwikkeling van de competentie’.
Lees meer over het competentiemodel

Over Media & Learning Conference

Woensdag 14 en donderdag 15 november vond de derde Media & Learning Conference plaats in Brussel. Deze conferentie is een initiatief van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs in samenwerking met het Directoraat-Generaal Education & Culture van de Europese Commissie.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.