Image

Challenge #NLmediawijs 2020 – in tijden van corona

Heeft jouw organisatie een initiatief waarmee je mensen tijdens de coronacrisis (en daarna), extra ondersteunt op het gebied van mediawijsheid? Dien een aanvraag in voor de Challenge Nederland Mediawijs 2020 en maak kans op een bijdrage uit de stimuleringsregeling van Netwerk Mediawijsheid.

Update: deze zes initiatieven zijn gehonoreerd. Van harte gefeliciteerd!

Waarom deze challenge?

De missie van ons netwerk is ‘Nederland mediawijs’. Samen werken we aan een Nederland waarin iedereen in staat is om de voordelen van media te benutten én de risico’s ervan te vermijden. In deze wereld vol media is het belangrijk dat iedereen daar mediawijs mee om kan gaan. En als iemand dat niet kan, dan moet diegene kunnen rekenen op passende begeleiding.

Wat betekent dit in tijden van corona? We zien dat Nederlanders door de coronacrisis in rap tempo digitaal vaardiger worden: we werken massaal online vanuit huis, leren videobellen en bestellen bij online winkels. Maar hierbij blijft de mediawijsheid vaak achter. Gênante videobeelden worden gedeeld, er is veel nepnieuws over corona, kinderen zitten meer achter hun schermpjes, mensen raken gestrest door de continue stroom appjes en de cybercriminaliteit tiert welig. Grote noodzaak tot mediawijsheid dus.

Er is ook nog een andere kant. Niet iederéén is namelijk in staat mee te liften op deze digitaliseringsgolf. De mensen die al een achterstand hadden, blijven verder achter. Door het ontbreken van internettoegang, de juiste apparatuur, basisvaardigheden of goede ondersteuning. Door de coronacrisis wordt de digitale kloof groter dan deze al was. Daarom steunt Netwerk Mediawijsheid juist nu initiatieven die mediawijsheid vergroten.

Meld je aan

Wil jouw organisatie bijdragen aan een mediawijs Nederland? In tijden van corona én erna?

De inzendtermijn is verstreken: een aanvraag doen is niet meer mogelijk.

Deelnemen aan de challenge

Waarmee zou jouw organisatie mensen juist in deze tijd mediawijzer kunnen maken? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe vormt het een blijvende bijdrage, ook ná de coronacrisis? Denk aan een online spreekuur, bewustwordingscampagne, informatieve website, uitleenpunt voor randapparatuur, digitalisering van lesmateriaal, een onderzoek, een pilot, een experiment – er is veel mogelijk.

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit de stimuleringsregeling van Netwerk Mediawijsheid, kunnen netwerkpartners uiterlijk 20 april 2020 een aanvraag indienen via het aanmeldformulier [update: een aanvraag doen is niet meer mogelijk].

De challenge luidt als volgt:

Kom als netwerkpartner(s) met een initiatief waarmee je mensen in deze coronacrisis (en daarna), extra ondersteunt op het gebied van mediawijsheid.

Daarmee wordt dit bedoeld:

Heb je vragen over de Challenge #NLmediawijs 2020? Mail naar info@mediawijzer.net.

Benieuwd naar de vorige edities?