Challenge #NLmediawijs: deze 6 initiatieven maken mensen mediawijzer in én na coronatijd

dinsdag 28 april 2020

Challenge Nederland Mediawijs,stimuleringsregelingAls netwerk werken we aan een Nederland waarin iedereen in staat is om de voordelen van media te benutten én de risico’s ervan te vermijden. Ook – en juíst – in tijden van corona is dit zo belangrijk. We werken massaal online vanuit huis, leren videobellen en bestellen bij online winkels. Maar er circuleren ook gênante videobeelden, phishingmails en nepberichten. En wat betekent de digitaliseringsgolf voor hen die (nog) niet in staat zijn erop mee te liften?

Genoeg reden om initiatieven die mediawijsheid vergroten juist nu een extra stimulans te geven. Maar liefst 48 aanvragen ontvingen we voor een stimuleringsbijdrage uit de Challenge Nederland Mediawijs 2020 – in tijden van corona. Daarvan zijn zes aanvragen gehonoreerd.

De Challenge luidde dit jaar als volgt: Kom als netwerkpartner(s) met een initiatief waarmee je mensen in deze coronacrisis (en daarna), extra ondersteunt op het gebied van mediawijsheid.

Nog nooit zat er zo’n vaart achter de jaarlijkse stimuleringsregeling van Netwerk Mediawijsheid. We zijn dan ook blij dat we in een kleine twee weken zo’n flink aantal uiteenlopende voorstellen van goede kwaliteit hebben mogen ontvangen, van onderwijs tot opvoeding tot zorg. Het netwerk zit ook in deze buitengewone tijd allesbehalve stil en zet zich met volle energie in voor een mediawijs Nederland.

De toegekende initiatieven

Netwerk Mediawijsheid wil alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun aanvraag. Deze waren zonder uitzondering van goede kwaliteit: helder en meestal ook kort en krachtig verwoord. De jury, bestaande uit de kerngroepleden van Netwerk Mediawijsheid heeft na het toekennen van punten en een online vergadering alle aanvragen beoordeeld. Bij mogelijke belangenverstrengeling mocht niet mee worden gestemd. Zo heeft de vertegenwoordiging in de kerngroep van de KB zich onthouden van stemming bij alle aanvragen waar een bibliotheek bij was betrokken. De kerngroep heeft zes initiatieven geselecteerd en voorgedragen aan de stuurgroep. De stuurgroep heeft daarop besloten de volgende aanvragen te honoreren:

Common Frames ontvangt een bijdrage om elementen uit de lessenserie Ithaka Media Lab naar een online omgeving te brengen. Zo kunnen jonge nieuwkomers in Nederland ook in hun thuisomgeving kritisch met media blijven omgaan. Met begeleiding door docenten én ouders, en op een manier die ook de jongeren actief betrekt in het maakproces.

De jury looft de aanvraag vanwege de kwaliteit van de lessen en dat deze zo goed aanslaan bij de belangrijke doelgroep: nieuwkomers. Het online plaatsen voegt duidelijke waarde toe.

» Lees hier een interview met Common Frames over de voortgang van het project.


Weerbaar in Seksualiteit gaat met de ontvangen bijdrage het corona-initiatief Stay S@fe! voortzetten, gericht op het gesprek over seksualiteit en relaties onder jongeren. Bij het ontwikkelen van een wekelijkse interactieve pdf, gekoppeld aan een Instagram-account wordt een team van jongeren betrokken. Ook staan er Insta-cursussen voor deze doelgroep op de planning.

De jury noemt het een taboedoorbrekend project met Instagram als geschikt medium om deze informatie ook online beschikbaar te maken voor jongeren. Ook waardeert de jury dat WiS samenwerkt met jongeren om het materiaal te maken.

» Lees hier een interview met Weerbaar in seksualiteit over de voortgang van het project.


Stichting STRAS ontwikkelt voor verstandelijk beperkten de cursusmodule FF-APPEN om cyberleed onder deze doelgroep aan te pakken. Zij (en hun omgeving) zijn niet altijd op de hoogte van de gevaren van mediagebruik en de impact op anderen.

Een mooi initiatief voor een belangrijke doelgroep die vaak wordt vergeten, luidt het juryoordeel. Het plan ziet er realistisch uit en streeft naar extra financiering.

» Lees hier een interview met Stichting STRAS over de voortgang van het project.


Voorlichtingopscholen.nl diende een aanvraag in voor een digitale uitbreiding van een docententraining om juist in deze tijd het onderwijs op afstand zonder gevaren en risico’s te kunnen geven. Uitgangspunt is de verbinding tussen ouders, kind en docent ten aanzien van het mediagebruik van kinderen.

De jury ziet in het project veel potentie, en een uitgebreid netwerk waarmee docenten via de online uitbreiding extra in hun kracht worden gezet.

» Lees hier een interview met Voorlichting op scholen over de voortgang van het project.


Hollywood in de klas / Kinderrechten Filmfestival ontvangt steun voor De Thuisfilm. Dit is een digitaal, zelfstandig eindfilmpakket, waarmee groep 8 in deze tijd in ieder geval één zekerheid heeft: de afscheidsavond van groep 8 gaat door met daarin een leuke speelfilm die laat zien hoe sterk, leuk en creatief de leerlingen van groep 8 zijn.

De jury vond dit een leuke, bescheiden aanvraag gericht op zelf media maken. Het project maakt dat een veel bredere kring rond kinderen uit groep 8, zoals de oma’s en opa’s, toch kan genieten van de eindfilm.

» Lees hier een interview met Hollywood in de klas over de voortgang van het project.


Diversion breidt het lesprogramma Under Pressure uit met een online versie. Het materiaal is gericht op jongeren tussen 14 en 20 jaar in het vo en mbo. Under Pressure versterkt het kritisch denken en de mediawijsheid van jongeren in een tijd met nepnieuws, desinformatie, complottheorieën en polarisatie, en helpt hen navigeren in de (traditionele) media.

De jury noemt het materiaal goed afgestemd op de doelgroep en ziet het grote belang van een online uitbreiding in deze tijd.

» Lees hier een interview met Diversion over de voortgang van het project.


Er is in totaal € 50.000,- toegekend aan deze initiatieven. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) worden de resultaten van de stimuleringsbijdrage gepresenteerd. Ook volgen er interviews met de initiatiefnemers van de toegekende projecten op dit blog.

Bekijk ook eens het fondsenoverzicht voor financieringsmogelijkheden. Op de hoogte blijven van de activiteiten in het netwerk? Meld je aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.