×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 12 december 2013 | 241x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Campagne veilig bankieren van start

Maandag 2 december startte Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een campagne rondom veilig bankieren. In deze campagne krijgt het Nederlandse publiek tools aangereikt om zich te wapenen tegen internetfraude, inclusief een spoedcursus online zelfverdediging. Insteek van de campagne: We laten ons toch niet belazeren! Het mantra uit de campagnefilm: ‘Hang op, klik weg, bel uw bank!’.

Minder fraude met internetbankieren
In de eerste helft van 2013 is voor ruim 4 miljoen euro gefraudeerd via internetbankieren. Dat lijkt veel, maar het is een daling van bijna 60% is ten opzichte van 2012. “Dat komt enerzijds door de oplettendheid van klanten, maar ook door maatregelen die banken hebben getroffen”, zegt Gijs Boudewijn, hoofd Betalingsverkeer NVB. Waarom dan toch deze campagne? “Cybercriminelen rusten niet, dus we moeten waakzaam blijven. Mensen moeten leren hoe ze zich kunnen verdedigen tegen internetcriminelen.”

Hang op, klik weg, bel uw bank!
Hoe makkelijk het is om mensen zover te krijgen dat ze vertrouwelijke gegevens prijs geven, blijkt wel uit onderstaand campagnefilmpje. Winkelend publiek wordt gevraagd een bankrekening te openen bij een nieuwe bank. Om mee te dingen naar een waardecheque van €100,- moeten ze enkele zinnige én onzinnige vragen beantwoorden, waaronder de vraag ‘wat is je pincode?’.

Regels voor veilig online bankieren
Om het publiek te helpen, stelde de NVB samen met de Consumentenbond regels op voor veilig elektronisch bankieren en betalen. Wanneer klanten zich aan deze 5 specifieke veiligheidsregels houden, verminderen zij de kans om slachtoffer te worden van fraude. Bovendien kunnen zij bij internetfraude dan in aanmerking komen voor een vergoeding. Dit zijn de belangrijkste veiligheidsregels:

  • Houd uw beveiligingscodes geheim
  • Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander wordt gebruikt
  • Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken
  • Controleer uw bankrekening
  • Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op

Politiek Den Haag heeft echter laten weten nog niet voor 100% achter deze regels te staan. Zo menen de PvdA en de SP dat de bewijslast ‘wel heel erg’ bij de consument ligt en dat de regels uiteindelijk verkeerd kunnen uitpakken voor de consument.

Spoedcursus online zelfverdediging
Wil je meer weten over fishing, geldezels en identiteitsfraude? De campagnesite www.veiligbankieren.nl bevat veel informatie over deze onderwerpen en laat zien hoe criminelen te werk gaan, welke maatregelen banken treffen en wat je als consument zelf kunt doen. Je kunt er voorbeelden van phishingmails lezen, een video bekijken die uitleg geeft over malware (schadelijke software) en een spoedcursus online zelfverdediging volgen.

Steeds meer aandacht voor online veiligheid
Onlangs vroegen ook Digibewust en de Nederlandse overheid al aandacht voor internetfraude en online veiligheid. “Denken dat internetfraude jou niet overkomt of dat het niet bestaat, is naïef”, zegt Marjolijn Bonthuis, adjunct directeur van Digibewust en initiator van die campagne. Lees hier hun tips tegen hacken. Ook de website mediawijsheid.nl bevat veel informatie over cybercrime.

Meer informatie
Kortom, veilig bankieren begint bij jezelf. Een bank zal nooit via e-mail, telefoon of sms om uw gegevens vragen. Vertrouw je het niet? Vertouw dan op het mantra van deze campagne: Hang op, klik weg, bel uw bank! Meer informatie vind je op www.veiligbankieren.nl.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.