×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 1 juli 2009 | 1x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Burger streeft overheid voorbij

Sociale netwerken op het internet, van Facebook tot de klokkenluiderssite Wikileaks, brengen wereldwijd miljoenen mensen bij elkaar. Wat is de positieve en negatieve invloed van dit fenomeen, ook wel aangeduid als social computing?Welke lessen kunnen overheden hieruit trekken? Vragen die het onderzoekscentrum IPTS van de Europese Commissie neerlegde bij TNO, dat met het Deense instituut DTI een uitvoerig rapport hierover publiceerde.

Twee jaar geleden deden TNO, DTI en TU Delft onderzoek voor het IPTS, naar de toekomst van eGovernment en de rol van ICT hierin. ‘We hebben met DTI in verschillende Europese projecten samengewerkt. Momenteel voeren we met hen bijvoorbeeld ook een onderzoek uit voor de Europese Commissie naar de progressie die Europese overheden hebben gemaakt op het gebied van eGovernment. We doen voor IPTS en de Europese Commissie ook onderzoek naar andere aan ICT gerelateerde onderwerpen, bijvoorbeeld independent living, eLearning en nieuwe business modellen’, vertelt onderzoekster Noor Huijboom van TNO.

In het geval van social computing vroeg IPTS om een diepgravende analyse om de invloed van deze trend goed te kunnen begrijpen. Daarvoor onderzocht TNO de politieke, sociale, organisatorische en juridische effecten ervan. ‘We hebben ons hiervoor beperkt tot een aantal invloedrijke websites. In onze database hebben we er overigens honderden beschreven. We hebben op basis van een selectiemodel specifieke typen cases geselecteerd voor nader onderzoek.’

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.