×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 26 september 2013 | 1596x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Brochure: Slimmer Zoeken, informatievaardigheden op de basisschool

brochureSmartphones, tablets, laptops… kinderen hebben het tegenwoordig bijna allemaal. Kinderen zijn ook al zeer vaardig in het gebruik van al deze technologieën. Zij bezitten over voldoende knoppenkennis om op al deze apparaten filmpjes en muziek te downloaden, te gamen, te appen etc. Bijgevolg worden zij ook overspoeld met informatie. Kunnen kinderen door de bomen het bos nog wel zien? Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB), Kennisnet en Mijn Kind Online hebben daarom de brochure ‘Slimmer zoeken’ gemaakt voor het verbeteren van de informatievaardigheden van basisschoolkinderen.

Overload aan informatie 
Kunnen kinderen door de bomen het bos nog wel zien? Het antwoord is “nee”! Uit onderzoek van Mijn Kind Online blijkt namelijk dat kinderen niet in staat zijn informatiebronnen (analoog en digitaal) op de juiste manier te interpreteren en contextualiseren en dat zij op internet niet de juiste informatie vinden waarnaar zij op zoek zijn. Dit heeft ook invloed op de kwaliteit van hun werkstukken en spreekbeurten die zij in de klas moeten maken. Bovendien hebben kinderen deze vaardigheden ook nodig om straks als volwassene volledig te kunnen participeren in de hedendaagse informatiesamenleving. Kinderen moeten leren dat de informatie die zij op internet vinden, gekleurd kan zijn, foute informatie kan bevatten, gefragmenteerd en selectief is. Bovendien is de informatie op internet niet onuitputtelijk.

Praktische tips voor het zoeken naar on- en offline informatie
Het belang van boeken, tijdschriften en andere aanvullende bronnen moet niet onderschat worden. Het doel van de brochure ‘Slimmer zoeken’ is om leerkrachten in de bovenbouw van het basisonderwijs te inspireren en te helpen om informatievaardigheden een eigen plek in het onderwijsaanbod te geven. Deze brochure geeft praktische tips om kinderen beter te laten zoeken naar on- en offline informatie. Ze leren kritischer naar bronnen te kijken en krijgen suggesties van bibliotheken over hoe je behalve op internet nog veel meer leuke en goede bronnen kunt vinden.

Bibliotheken kunnen deze brochure in het kader van het grootschalige landelijke project de Bibliotheek op school gebruiken om  scholen te benaderen en in samenwerking met de bibliotheek informatievaardigheden in te bedden in het meerjarenbeleidsplan van de school. Daarnaast is deze brochure  ook erg nuttig voor ouders en opvoeders.

Initiatief
De brochure is een initiatief van Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB, Kennisnet en Mijn Kind Online.

Je kunt de brochure hier downloaden (pdf) en vanaf 27 september bestellen als fysiek exemplaar op http://dbos.biblionet.nl/.

Reacties 5

 1. Maaike Toonen

  Beste Paul,

  Leuk te horen dat je de brochure goed vindt! Er komt voorlopig geen versie voor leerlingen omdat het de bedoeling is dat docenten deze brochure gebruiken om in samenwerking met de bibliotheek de leerlingen te onderwijzen in informatievaardigheden. De lokale bibliotheek kan eventueel helpen bij het selecteren van lesmateriaal en kan de docent ondersteunen in de klas. Daarnaast ontwikkelt het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken momenteel een doorgaande lijn informatievaardigheden.

 2. Micky Devente

  Hi Paul, misschien nog interessant: ben je bekend met het boek ‘Slim zoeken op internet’ van Maarten Sprenger?

  In zijn boek ‘Slim zoeken op internet’ geeft kunstenaar en leraar Maarten Sprenger kinderen tips en adviezen om sneller betere zoekresultaten te krijgen bij het gebruik van Google en andere zoekmachines en websites. (…) Het boek geeft veel praktische tips en voorbeelden. Ook het beoordelen van de betrouwbaarheid van websites komt aan de orde.

  Erno Mijland heeft een recensie geschreven over het boek, deze vind je hier.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.