×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 9 oktober 2013 | 72x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Brochure Mediawijsheid voor gemeentelijk beleid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) publiceren een nieuwe brochure ‘Mediawijsheid’ waarmee ze lokale overheden informatie bieden over mediawijsheid en de wijze waarop zij burgers daarin kunnen ondersteunen.

Het ruime media-aanbod biedt jongeren een nieuwe sociale en culturele realiteit die vraagt om bewust en veilig mediagebruik. Zowel ouders als professionals hebben vragen over de rol van media in het leven van kinderen en een onderwerp als mediawijsheid. Bovendien is er een wildgroei van (online) informatie en hulp. De VNG en NJi willen daar met deze brochure verbetering in brengen.

Deltaplan Mediaopvoeding
Eerder al sloegen NJi, Opvoedinformatie Nederland, Ouders Online, Mijn Kind Online en Mediawijzer.net – om dezelfde reden – hun handen ineen in het Deltaplan Mediaopvoeding. Met dat plan willen ze ouders en opvoeders ondersteunen bij de mediaopvoeding.

Mediaopvoeding en mediawijsheid lokaal versterken
In deze brochure geven VNG en NJi aan dat een belangrijke sleutel voor de oplossing op lokaal niveau ligt. In elke gemeente zijn lokale professionals die een functie kunnen vervullen bij het mediawijs maken van inwoners. Zo spelen scholen samen met kinderopvang en de CJG een belangrijke rol voor het opgroeien van kinderen. Ook de bibliotheken en MediaCoaches zijn onafhankelijke en betrouwbare partners als het gaat om het gebruik van media.

Samenwerking met professionals uit de buurt
De uitdaging ligt vooral in de samenwerking tussen de partijen die zich met mediawijsheid bezig houden. Zeker als – door decentralisaties op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, werk en de zorg voor jeugd – er vanaf 2015 nog meer spelers bijkomen.

“De decentralisatie van de jeugdzorg biedt kansen en mogelijkheden om ouders, opvoeders en het lokale veld om hen heen goed toe te rusten.” – prof. dr. Peter Nikken, NJi

Download de gratis brochure Mediawijsheid: Informatie en inspiratie voor gemeentelijk beleid voor nuttige achtergrondinformatie en aansprekende voorbeelden.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.