×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 19 september 2013 | 273x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Boekrecensie – Slim zoeken op internet: hoe doe je dat?

Informatie zoeken op het internet is een kwestie van weten wat je wilt weten én weten hoe je moet zoeken.

Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet. Goed zoeken moet je leren. Dat geldt voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Uit eigen ervaring: het is nog altijd geen uitzondering dat een deel van een groep leerkrachten desgevraagd niet weet wat bij Google het verschil is tussen een reeks trefwoorden invoeren en diezelfde reeks invoeren met ervoor en erachter aanhalingstekens. (Weet je het ook niet, zoek het eens op.)

SLIM-ZOEKEN-COVER-A3

In zijn boek ‘Slim zoeken op internet’ geeft kunstenaar en leraar Maarten Sprenger kinderen tips en adviezen om sneller betere zoekresultaten te krijgen bij het gebruik van Google en andere zoekmachines en websites, waaronder Sprengers eigen 8-12.info. Het boek geeft veel praktische tips en voorbeelden. Ook het beoordelen van de betrouwbaarheid van websites komt aan de orde. Verder is er aandacht voor de ‘filter bubble‘: het idee dat zoekmachines leren van je gedrag. Je krijgt vervolgens steeds minder verrassende resultaten, terwijl je die misschien juist verder zouden kunnen helpen. Een begrippenlijst maakt het boek compleet.

Een boek van ruim honderd pagina’s over zoeken op internet… gaat een kind dat lezen? Het was mijn enige vraag bij dit boek. Zeker, het is vrolijk en kleurrijk geïllustreerd en helder geschreven. Maar het bevat toch ook wel veel tekst. Hoe past het dan in het huidige informatie en entertainment-menu van de gemiddelde scholier?

Ik denk dat het boek met name geschikt is voor ouders en leerkrachten om hun eigen kennis te upgraden in een taal en vorm die ze direct kunnen gebruiken in de begeleiding van kinderen bij hun activiteiten op het internet.

Voor ouders: Welke websites gebruikt je kind voor school? Welke mensen zitten er achter een website? Wat is betrouwbare informatie? Dit boek helpt helpen bij werkstukken en spreekbeurten.

Voor leerkrachten: “Zoek maar even op Google”? Dit boek wijst de weg en beantwoordt vragen over de stappen rond een zoekopdracht. Als onderdeel van studievaardigheden of informatievaardigheden. Ook geschikt als je zelf slim wilt leren zoeken.

Het boek kan vervolgens voor het kind beschikbaar zijn voor naslag of het lezen van de op dat moment relevante hoofdstukken. Zorg ervoor dat het boek binnen handbereik is tijdens lessen mediawijsheid of als leerlingen toe zijn aan een volgende stap in het maken van goede werkstukken.

Dit artikel verscheen eerder op de weblog ‘Alles kan altijd beter‘.

Meer informatie

Hoe leer jij jezelf en kinderen beter zoeken op internet?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.