×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 14 november 2013 | 99x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Nieuw boek: Mediawijsheid op de basisschool

Kinderen goed leren omgaan met internet is net zo noodzakelijk als dat we ze leren lezen en schrijven. Dat is het uitgangspunt van de campagne Alle basisscholen mediawijs van Kennisnet en stichting Mijn Kind Online. De aftrap was woensdagochtend toen Toine Maes (directeur Kennisnet) het eerste exemplaar van het boek Mediawijsheid op de basisschool uitreikte aan Constantijn van Oranje-Nassau.

» Download het boek Mediawijsheid op de Basisschool

De overhandiging vond plaats op Dé Onderwijsdagen (het congres voor onderwijsprofessionals over de trends en ontwikkelingen over ict en onderwijs). Als keynote speaker op het congres gaf Constantijn van Oranje-Nassau inzicht in de Digitale agenda van Europa, waarbij de nadruk lag op de digitale kloof en ict mogelijkheden in het onderwijs.

Over het boek
Het boek Mediawijsheid op de basisschool portretteert 21 leerkrachten die media gebruiken als een middel om hun lessen te verrijken, maar ook hun leerlingen leren media te begrijpen en er goed mee om te gaan. De leerlingen ontwikkelen hierdoor kennis en vaardigheden die steeds belangrijker worden door de toenemende rol van informatie in maatschappij, technologie en wetenschap. Het boek is hier gratis te downloaden.

De noodzaak
Dat het nodig is om werk te maken van mediawijsheid in het onderwijs, bleek eerder dit jaar uit het rapport Digitale Geletterdheid van het KNAW (februari 2013). Het rapport stelde dat digitale geletterdheid in een informatiemaatschappij tot de basisvaardigheden zou moeten behoren.

“Ondanks de evidente noodzaak om Nederlandse scholieren op te leiden tot digitaal geletterde wereldburgers, voorziet ons onderwijs hier niet in.”
uit het rapport Digitale Geletterdheid van het KNAW

Word het 22ste succesverhaal!
De 21 succesverhalen uit het boek Mediawijsheid op de basisschool laten zien dat er al goede vakmensen zijn die met hun tijd meegaan. Hun leerlingen twitteren, programmeren en werken samen met kinderen uit andere landen. Mijn Kind Online en Kennisnet willen ook andere leerkrachten in Nederland inspireren. Met de campagne Alle basisscholen mediawijs roepen we scholen op om het 22ste succesverhaal te maken door op hun eigen manier 21ste eeuwse vaardigheden een plek te geven in hun onderwijs.

onderwijsdagen

Journalisten van Pionier Koerier interviewen Remco Pijpers op Dé Onderwijsdagen.

Kinderpersbureau
Eén van de initiatieven uit het boek is het digitale persbureau Pionier Koerier van de klas van leerkracht Pim Staals uit Valkenswaard. Door het persbureau ontwikkelen kinderen vaardigheden als samenwerken, creativiteit, kritisch denken en ict-geletterdheid. Tijdens Dé Onderwijsdagen interviewden de journalisten van het persbureau diverse sprekers en maakten hun eigen tv-uitzending vanuit het WTC in Rotterdam.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.