×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 20 mei 2011 | 110x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Blinden blij met internet en iPhone

Als je een visuele beperking hebt dan kan het best lastig zijn om mee te gaan in de steeds visueler wordende wereld. Maar is het echt zo lastig? En welke hulpmiddelen zijn er tegenwoordig? Vives interviewde Derk van de Velde, zelf blind en werkzaam bij Bartiméus, een landelijke organisatie voor slechtzienden en blinden.“Kijk, dit zijn de spulletjes waardoor ik zelfstandig kan wonen, werken en reizen”, vertelt Derk van de Velde [48] terwijl hij zijn rugzak leeghaalt. “Oh sorry, ik zal even het licht voor je aandoen.” Voor hem op tafel ontstaat een hele uitstalling: een laptop met brailleleesregel, een iPhone, een opklapbaar toetsenbordje, een Nokia smartphone. “En dan natuurlijk nog mijn hond Brent en een stok. Het lijkt een hele verzameling, maar het is zoveel minder dan ik vroeger meesleepte. In mijn schooltijd sjouwde ik me echt een breuk, ik had een brailleschrijfmachine nodig, zwaar en ontzettend lawaaierig, en van die vuistdikke brailleboeken.

Nu past alles in één rugzakje.”Van de Velde is blind vanaf zijn 19e. “Tot die tijd was ik slechtziend. Voor dichtbij was mijn zicht te slecht om te kunnen lezen, dus ik ben opgegroeid met braille. Maar veraf zien ging vrij goed, ik kon me wel zelfstandig op straat en door school bewegen. Toen ik onverwacht en vrij plotseling helemaal blind werd, stortte mijn wereld echt in. Ik heb het er een hele tijd behoorlijk moeilijk mee gehad.”

Lees het hele interview met Derk van de Velde

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.