×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 12 april 2010 | 14x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Betalen via Hyves: wat ouders moeten weten

Een paar dagen geleden kondigde Hyves een samenwerking aan met de Rabobank, waardoor Hyvers elkaar geld kunnen overmaken zonder Hyves te verlaten. Hyves is hiermee het eerste grote social network dat een dergelijke mogelijkheid aanbiedt. Ook als je zelf geen klant bent van de Rabo, kun je ervan gebruik maken. Hyves vermeldt dat de dienst gratis is. Maar dat geldt alleen voor Hyvers die geld betalen. In het begin zijn de sms-jes die je ontvangt om de opdracht te verifiëren dus nog gratis, maar het is goed denkbaar dat dat in de toekomst verandert, als de dienst goed ingeburgerd is.

Alle bedrijven die straks gebruik willen maken van Hyves-afrekenen om Hyvers te laten betalen via Hyves, die gaan meteen EUR 0,15 per transactie betalen.

Elk kind met een bankrekening en een mobiele telefoon kan hieraan meedoen. Je kunt zelf maximaal rond EUR 50,00 per dag overmaken, en maximaal EUR 150,00 per maand. Maar als iemand anders jou betaalt, kan je saldo veel hoger worden dan dat natuurlijk. Dat geld kun je weer doorsluizen naar je eigen bankrekening.

Iedereen kan geld overmaken aan iedereen op Hyves, ook als de ontvanger zich niet heeft aangemeld voor het Hyves-afrekenen. Er zullen dus talloze euro’s zweven tussen gebruikers, zonder dat iemand ze ophaalt. Wat gebeurt daarmee? In ieder geval zal geen rente betaald worden over het tegoed dat je opbouwt op je Hyves-afrekenaccount.

Wat vinden wij daarvan?
Het is niet ondenkbaar dat kinderen gebruik maken van dit betaalsysteem. Volgens de algemene voorwaarden van MiniTix, zoals het betaalsysteem van de Rabobank heet, moet je minimaal 18 jaar oud zijn, of toestemming hebben van je ouders als je tussen 12 en 18 jaar bent. Je kunt als 12-jarige dus gewoon zeggen dat je toestemming hebt, en klaar ben je.

Kinderen kunnen dus vanaf nu via Hyves gaan handelen. Ze kunnen geld overmaken met een zekere limiet, en eindeloos geld ontvangen. Ze kunnen binnenkort ook helemaal via de mobiele telefoon via Hyves betalen, én je kunt er binnenkort ook je drankjes mee betalen bij de horeca, zo is de belofte. Via ‘Reken af met’ kun je iemand die je ‘vriend’ is op Hyves, ook vragen om jou geld over te maken.

Hun Hyves-account wordt dus een (mobiele) portemonnee. Als je nagaat hoe vaak het voorkomt dat tieners elkaar Hyves-account hacken, is een waarschuwing op z’n minst op z’n plaats: bedenk even hoe nodig je het vindt om te betalen via Hyves en of het nodig is om ‘automatisch aanvullen’ aan te zetten. Bij een hack ben je dan minstens EUR 50,– kwijt, en waarschijnlijk meer. Naast alle gebruikelijke ellende die dat geeft.

We zijn dan ook benieuwd hoe Hyves hiermee zal omgaan. Hoe gaat Hyves controleren of kinderen niet nog jonger zijn dan 12 jaar en hoe gaan ze om met cyberpesten via deze dienst? Ik zie al talloze scenario’s voor cyberpesten, van flauwe grappen (je kunt eindeloos mobiele telefoonnummers aanmelden via Hyves!) tot het paaierij door pooierboys (die ongevraagd geld kunnen sturen) en andere lui die precies weten hoe ze dit moeten inzetten om tieners te manipuleren.

Stel dat ik als ouder vermoed dat mijn kind geld heeft ontvangen van een onbekende via Hyves en ik zou willen weten wie dat is. Kan ik dan via Hyves opvragen van wie dat geld afkomstig is en om hoeveel geld het gaat? Iedereen kan nu immers geld geven aan iedereen.

Iemand kan mij zelfs geld overmaken als ik nog helemaal geen gebruik maak van dit betaalsysteem. Alleen als je iemand geblokkeerd hebt, kan die persoon geen geld aan jou overmaken. Op die manier kunnen kinderen ook ‘gedwongen’ om zich aan te melden voor de Hyves-portemonnee. Iemand hoeft maar te krabbelen: ‘ik heb geld aan je overgemaakt, heb je het al opgehaald?’ en de ontvanger van het bericht zal verleid worden zich aan te melden met mobiele nummer en bankrekeningnummer.

Als ouder maak ik me zorgen en heb ik een hoop vragen. Er is nergens informatie te vinden voor ouders over hoe Hyves het gebruik van deze dienst door minderjarigen gaan controleren en beheren. Hyves heeft te weinig rekening gehouden met het feit dat heel veel kinderen al vanaf groep 8 op de basisschool op Hyves zitten, een mobiele telefoon hebben én een bankrekening.

Justine Pardoen

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.