×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 1 november 2013 | 37x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Bellen doe je zo! – in 1941

Hoe maken we kinderen nu mediawijs en hoe deden we dat vroeger?

Deze vraag kwam bij me op toen ik een lesboekje van de PTT uit 1941 onder ogen kreeg. Het boekje is van de schoonmoeder van mijn collega, die het al die jaren heeft bewaard.

“Jullie kennen de telefoon natuurlijk allemaal, misschien heb je zelfs wel eens een gesprek gevoerd. Niet alleen met iemand in je eigen woonplaats, maar ook wel met iemand, die heel ver weg woont. Dan heb je zelf ondervonden, dat de telefoon de menselijke stem helder en duidelijk over grote afstanden overbrengt.”

Zo begint het lesboekje, dat uitleg geeft over hoe de telefoon werkt, maar ook etiquette propageert: hoe ga je fatsoenlijk met elkaar om?

“Maak een telefoongesprek niet langer dan nodig is. Misschien heeft een ander je intussen al weer opgebeld en de bezettoon gehoord; die wacht dus ook al op het einde van het gesprek.”

Willen we ons nu nog weleens beklagen over de ogenschijnlijke grenzeloosheid waarmee kinderen met (mobiele) media bezig zijn, toen was het credo van de overheidsorganisatie PTT: kinderen, beperk je niet!

Oproep: deel je oude beelden
Ik ben op zoek naar voorbeelden van media-educatie van vroeger. Heb je ook oude lesboekjes, maak een scan en stuur ze ons toe. Filmpjes van oude voorlichtingscampagnes? Deel ze met ons! Ook beelden van ouderavonden over media vroeger zijn welkom. Stuur ze naar Remco@mijnkindonline.nl.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.