×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 9 december 2013 | 55x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Beeld en Geluid scant mediawijsheid bezoekers experience

In 2006 opende Beeld en Geluid zijn deuren voor een groot publiek met de ‘experience’. Een plek waar jong en oud een kijkje kunnen nemen in het duizelingwekkend grote archief, een plek voor iedereen die benieuwd is naar wat er zowel vóór als achter de schermen in de media gebeurt.

Al snel bleek dat de formule werkte. De experience trok duizenden bezoekers van alle leeftijden uit heel Nederland. Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2013 vierden we de komst van de 1,5 miljoenste bezoeker! Een extra experience met allerlei toeters en bellen voor het winnende echtpaar Kempe.

Achter de glazen wand in het Atrium van het gebouw (de ‘wall of fame’) wordt dagelijks gewerkt aan de doorontwikkeling van de experience. Paviljoens en interactives worden vervangen, vernieuwd of aangevuld met archiefmateriaal. Zo opende we in 2008 het paviljoen Mediawijzer.net; een omgeving waar het onderwerp mediawijsheid centraal staat. Het publiek kan hier een mediatraining volgen of een scan laten maken. 

Mediawijzer.net exerience_webDe Mediascan als meetinstrument?
Deze scan is niet alleen leuk om te doen, maar we toetsen er ook nog eens mee hoe mediawijs onze bezoekers zijn. *rewind* Toetsen hoe mediawijs onze bezoekers zijn…? In 2008 was het al de vraag of dit te onderzoeken was, maar nu, zo’n 5 jaar later en vele inzichten verder, hebben we het antwoord nog steeds niet gevonden. Begaven we ons op glad ijs door een meetinstrument te willen ontwikkelen?

Ondanks alle twijfels en vraagtekens zetten we destijds toch de stap. Verschillende experts bogen zich over de scan, met een interactieve quiz als resultaat. Deze legt deelnemers 18 vragen voor over de domeinen kennis, vaardigheden en mentaliteit. Sinds de oplevering hebben we de vragen ieder jaar aangescherpt, met als gevolg dat we nu vinden dat we iets over de resultaten kunnen schrijven:

  • In het schooljaar 2012-2013 is de Mediascan gedaan door 16.423 deelnemers in de leeftijd van 0-100 jaar. Van deze deelnemers behoren 2.723 respondenten tot de primaire doelgroep van de scan: kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar. 93% is leerling in het basisonderwijs en 7% gaat naar de middelbare school. 47% bestaat uit jongens en 53% bestaat uit meisjes.
  • Bij het vergelijken van de resultaten van de huidige meting (2013) met die van de vorige meting (2012), valt op dat alle deelnemers hoger scoren in het domein mentaliteit. Hieruit concluderen we dat de brede doelgroep bewuster en kritischer met media omgaat.
  • Deze verbetering is echter niet terug te zien binnen de doelgroep 8 tot 12 jaar. Bij deze groep zijn, in vergeleken met de vorige periode, geen betekenisvolle verschillen gevonden. Noch op kennis, noch op vaardigheden of mentaliteit.
  • Opvallend is dat op het domein kennis de meisjes/vrouwen in alle leeftijdscategorieën hoger scoren dan jongens/mannen. Voor het domein vaardigheden geldt juist het omgekeerde: hierbij scoren jongens/mannen hoger dan meisjes/vrouwen. Echter, voor het domein mentaliteit geldt dat meisjes (8 t/m 12 jaar) hoger scoren dan de jongens (8 t/m 12 jaar).

De resultaten komen dus voort uit de analyse van maar liefst 16.423 deelnemers, jong en oud, man en vrouw, laag en hooggeschoold. Ondanks de brede reikwijdte en bovenstaande resultaten, kunnen we hier geen harde conclusies aan verbinden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het karakter van het brede begrip mediawijsheid.

Ik noemde het al: de experience is voortdurend in ontwikkeling en daarom wordt de Mediascan binnenkort ingericht volgens het Mediawijsheid Competentiemodel. In januari 2014 lanceren we de nieuwe versie, en ik nodig een ieder uit om (weer) eens te komen kijken. Met jullie achtergrond betekent dit waarschijnlijk wel dat we een kleine correctie moeten doorvoeren in de volgende analyse van de outcome 😉

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.