×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 2 december 2011 | 19x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Auteurs Kisjes en Mijland in gesprek over mediawijsheid

Op 23 en 24 november 2011, tijdens de Week van de Mediawijsheid, bezochten schrijvers Herm Kisjes en Erno Mijland op uitnodiging van de Zeeuwse bibliotheek, 5 Zeeuwse basisscholen om er met leerlingen in gesprek te gaan over mediawijsheid en het slimmer gebruik maken van alles wat het internet te bieden heeft. De kinderen deelden enthousiast hun positieve ervaringen en tips, maar vertelden ook waar het wel eens misgaat.De bezochte scholen zijn:
· De Lonneboot, Nieuw- en St. Joosland
· De Achthoek, Wolphaartsdijk
· De Ichtusschool, Wolphaartsdijk
· Stamperiusschool, Wilhelminadorp
· De Burcht, Oost-Souburg

Een gewaarschuwd kind…
De leerlingen wisten bij elkaar heel wat tips over veilig internetten te geven. Zo moet je oppassen met dingen nadoen die je soms in YouTube-filmpjes ziet, zoals het maken van vuurwerk of andere experimenten. Blokkeer mensen die met je willen chatten als je het niet vertrouwt. Eigenlijk moet je alleen mensen toelaten die je kent. Verder kun je kijken naar wat voor netwerk de ander heeft. Spreek in elk geval niet af met iemand die je niet kent. Vermeld verder in je profielen niet je woonplaats, adres of e-mail. Je kunt natuurlijk wel vertellen wat je hobby’s zijn. Een leerling waarschuwt ervoor dat als je credits gaat kopen bij het Hyves-spel Happy Harvest, dat erg veel geld kan gaan kosten. Dat geldt uiteraard voor meer online spellen die werken met credits. En kijk, voordat je een YouTube-filmpje gaat kijken, eens naar de teksten en likes die erbij staan.

Veiligheid
Een hele goede tip is deze: meld je altijd af als je stopt met computeren, zodat niet iemand anders expres of per ongeluk op jouw account van alles kan gaan doen. Een aantal kinderen deelt het wachtwoord met vrienden. Soms omdat een wat ouder kind hen wil helpen. En uit de verhalen van de kinderen blijkt dat het ook gebeurt om het onderlinge vertrouwen te benadrukken. We adviseren toch je wachtwoord echt voor jezelf te houden, ook omdat vriendschappen soms plotseling overgaan. Maak je wachtwoord ook niet te gemakkelijk. Je naam achterstevoren of de naam van je huisdier is te gemakkelijk te raden door anderen. Aan de andere kant: een te moeilijk wachtwoord is lastig te onthouden. Als je iets downloadt, let er dan op dat je geen virus op je computer krijgt. Het best kun je daarvoor een goede virusscanner installeren.

Lees het hele bericht

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.