×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 14 februari 2011 | 255x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Apps in het Speciaal Onderwijs

Smartphones vinden steeds meer hun weg in het alledaagse bestaan en komen gepaard met allerlei applicaties, de ‘apps’. Er zijn ook apps die ingezet kunnen worden in het speciaal onderwijs.

Smartphones en tablets
Apps zijn applicaties op mobiele telefoons en tablet computers. Er zijn al meer dan duizenden apps in de iTunes winkel van Apple verkrijgbaar. Bij mobiele telefoons gaat het om de zogenaamde smartphones. Smartphones kunnen net zoveel of zelfs meer dan de computers van een aantal jaar geleden. Een tablet lijkt op een grote mobiele telefoon, maar dan zonder toetsen. Het scherm is aan te raken net zoals bij de meeste smartphones. De bekendste tablet is de iPad van Apple.

App store
Apps zijn verkrijgbaar in een online winkel. Bij Apple is dat de iTunes store, bij Android de Android Market. Ook Nokia en Microsoft hebben hun eigen winkel waar apps te downloaden zijn voor op een mobiele telefoon of tablet computer. Er zijn gratis en betaalde apps. De apps komen met een icoontje op het beeldscherm te staan van een mobiele telefoon of tablet. Door er op te klikken start de app op. Er zijn apps die altijd een internet verbinding nodig hebben. Dit betekent dat een gebruiker een abonnement via een provider moet nemen of dat toegang tot internet verkregen kan worden via een draadloos netwerk (Wifi). Een goed draadloos netwerk is van belang wanneer op school wordt gewerkt met tablets.

Apps voor het speciaal onderwijs
Er zijn verschillende apps die interessant zijn voor het onderwijs. Helaas zijn veel apps nog Engelstalig. Hieronder een opsomming van verschillende apps:

Apple:

  • Dunov, de digitale coach
  • Prologue2go – Praten via de iPad met beelden en geschreven woorden. Dit jaar komt er een Nederlandstalige versie uit.
  • Bookz – Leest boeken voor. Zie ook Helikon.nl.
  • Sizzit – Ondersteunende communicatie

Zie ook:

Android:

  • Dunov, de digitale coach

Zie ook:

Aanpassingen voor handicap
Naast de apps hebben de mobiele apparaten van zichzelf mogelijkheden waarmee mensen met een handicap de telefoon gemakkelijker kunnen bedienen. Ze hebben bijvoorbeeld tekst naar spraak of een vergrootglas. De iPhone van Apple heeft een voice over. Als een gebruiker met de vingers over het scherm gaat wordt er verteld wat er onder de vinger zit. Android versie 2.1 heeft standaard tekst-naar-spraak.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.