×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 8 november 2019, 00:00 tot vrijdag 15 november 2019, 23:59

Week van de Mediawijsheid 2019: Aan of uit?

Locatie:
Nederland

Voeg deze activiteit toe aan je agenda:

Week van de Mediawijsheid,Van vrijdag 8 t/m vrijdag 15 november vindt de tiende editie van de Week van de Mediawijsheid plaats, met als doel Nederlanders mediawijzer te maken en bewust te maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheid als gebruiker van (digitale) media. Ook de landelijke wedstrijd van de serious game MediaMasters zal weer van start gaan voor groepen 7 en 8.

Thema: Aan of uit?

In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? Regel je zelf je online bankzaken of laat je dat doen door een ander? De Week van de Mediawijsheid 2019 heeft daarom als thema: ‘Aan of uit?’

Slim aanstaan verrijkt je leven. Denk aan het leren over nieuwe dingen en het vinden van een nieuwe baan. Of videobellen met de huisarts. En ook in contact blijven met je vrienden door het delen van foto’s en het plannen van je reis.

Maar zodra je te veel tijd besteedt aan appen, scrollen en liken, merk je dat je lichaam protesteert of dat de smartphone meer aandacht krijgt dan het eten met je partner of familie. Daarnaast gaan de ontwikkelingen razendsnel en kunnen deze voor sommige mensen lastig of beangstigend zijn.

Het is steeds belangrijker dat we nadenken over hoe we media inzetten. Hoe helpen apps, chats en digitale tools ons in het leven? En wanneer zit technologie ons juist in de weg?

Ouders, kinderen, opa’s, oma’s, vrienden, buren, verzorgers, leraren, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan?

De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijks terugkerende publiekscampagne en een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.

Doe mee!

Doe als schoolbibliotheekzorginstelling of opvoed- of mediawijsheidprofessional mee door tijdens de #WvdM extra aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hang bijvoorbeeld de campagne- of activiteitenposters op of organiseer een activiteit en zet deze op de kaart. Activiteiten uit het netwerk worden rondom de campagne uitgebreid (online) onder de aandacht gebracht.

Bekijk alle informatie en tips op de vernieuwde campagnewebsite.

Serious game MediaMasters

MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7/8 en de brugklas. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis de mediawijze uitdagingen aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen. MediaMasters kan het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke competitie tijdens de Week van de Mediawijsheid. Dan strijden duizenden klassen om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’.

» Kijk op mediamasters.nl voor meer informatie
» Specifieke informatie voor het voortgezet onderwijs vind je hier
» Bekijk de spannende trailer voor een voorproefje
» Wist je dat MediaMasters er ook is voor het speciaal onderwijs?