×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 8 september 2021, 14:50

Let op; dit agenda-item is verlopen, ga naar de agenda om te zien welke activiteiten gepland staan.

Netwerksessie: ‘Digi-taalvaardig? Onderwijs en bibliotheek aan zet’

Op 8 september vindt de online netwerksessie ‘Digi-taalvaardig?’ plaats, georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met Kennisnet. In deze sessie worden professionals uit het onderwijs en de bibliotheek geïnspireerd om taal en mediawijsheid te bundelen in hun aanbod richting de jeugd.

Programma

Je hoort het maar al te vaak: de taalvaardigheid en het leesplezier van kinderen en jongeren gaan achteruit. Boeken lijken vervangen te worden door snelle games en TikTok-filmpjes; taal wordt steeds meer digi-taal. En dat terwijl goede taalvaardigheid juist noodzakelijk is om je mediawijs te kunnen bewegen in onze digitale samenleving. Hoe stimuleer je taal en lezen zodat ook de digitale geletterdheid van kinderen wordt vergroot? En andersom: hoe kun je online media juist inzetten om de taalontwikkeling te verrijken?

Het programma duurt van 14.50 – 17.00 uur. De sessie wordt geleid door Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) en te gast zijn:

  • Eliane Segers, bijzonder hoogleraar Lezen & Digitale media aan de Universiteit Twente, hoogleraar Leren & Technologie aan de Radboud Universiteit en Wetenschappelijk directeur Expertisecentrum Nederlands. Zij gaat in op de vragen: hoe gaat de jeugd om met taal en lezen in deze digitale tijden, en welke rol spelen digitale media daarbij? Hoe kunnen digitale media het taalonderwijs juist verrijken?
  • Lisette Neijzen van Stichting Jong Leren en Remco Pijpers van Kennisnet. Zij vertellen over de kansen van de integratie van digitale geletterdheid in taalonderwijs, zoals de lessenserie ‘App, noot, muis’ illustreert.
  • Ingrid de Jong van Cubiss. Zij deelt haar visie op de rol van bibliotheken en onderwijs in het bevorderen van (digitale) geletterdheid, naar aanleiding van het nieuwe magazine ‘Lees, lezer, leest’
  • Esther Scholten van CPNB en Kevin Loos van 2Basics vertellen over hun project ‘Readification’: een nieuwe vorm van leesbevordering, waarbij populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis vormen voor nieuwe verhalen.

Intermezzo’s worden verzorgd door spoken word-artiest Theo Danes. En er is ruimte voor vragen en opmerkingen van deelnemers.

Praktische informatie

Aanmeldingen voor deze (gratis) sessie zijn inmiddels gesloten. Was je te laat? Stuur dan voor aanvang van de sessie nog een mailtje naar [email protected] met ‘Aanmelding netwerksessie’ in de onderwerpregel.