Naar het activiteiten overzicht

Mini-symposium Digitaal burgerschap in het publiek domein

donderdag 16 september 2021, 12:30

Let op; deze activiteit is verlopen, ga naar het activiteiten overzicht om te zien welke activiteiten gepland staan.

Locatie:
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân, Wirdumerdijk, Leeuwarden, Nederland

Op 16 september organiseren Fers, dbieb, RUG/Campus Fryslân en de programmalijn digitaal burgerschap een mini-symposium over de rol van publieke instellingen bij het bevorderen van digitaal burgerschap. Vanuit de programmalijn digitaal burgerschap is daarvoor de ambitie uitgesproken dat burgers vaardig en weerbaar zijn en zij kunnen meedoen en bijdragen aan de digitaliserende samenleving.  ​

Betrokkenen uit bibliotheken, het onderwijs en overheden maken op deze dag kennis met elkaar en leren welke ontwikkelingen er spelen. De genodigde sprekers duiden vanuit hun eigen praktijk (kunst, onderzoeksjournalistiek en wetenschap) het belang van het bevorderen van digitaal burgerschap en de rol van publieke instellingen daarbinnen.

Programma

Kick-off proeftuinen digitaal burgerschap – Tijdens het symposium vindt ook de kick-off van de vijf proeftuinen digitaal burgerschap plaats. Zij zullen een korte pitch van hun project geven. Ook zal er er een vooraankondiging gedaan worden over het Nationale Bibliotheekcongres 2021. Ook dit jaar zal deze namelijk het thema digitaal burgerschap hebben.

Sprekers: 

Professor Anne Beaulieu bezet de Aletta Jacobs Leerstoel Kennisinfrastructuren bij RUG/University Campus Fryslân. Ze is directeur van het Data Science Centre en ontwikkelde de minor Data Wise: Data Science in Society. Ze schrijf en doceert over de maatschappelijke aspecten van data.

Dries Depoorter is een Belgische kunstenaar die zich bezighoudt met thema’s als privacy, kunstmatige intelligentie, surveillance & sociale media. Hij maakt interactieve installaties, apps en games.

Robert van der Noordaa is onderzoeksjournalist, voornamelijk op het terrein van desinformatie. Met gebruik van open source-opsporingstechnieken ontmaskert hij internettrollen en legt hij desinformatiecampagnes bloot.

Performance

OFFlife door SELF.Collective – Samen met twee jonge noordelijke acteurs gaat Céline Wierda aan de haal met de uiteenlopende thema’s uit de tentoonstelling ’The Glass Room’. De grens tussen ons echte en digitale-zijn lijkt steeds meer te vervagen. Wij snakken naar een echt gesprek maar de berichten van Instagram, WhatsApp en TikTok lijken ons op te slokken. Is het überhaupt nog mogelijk om elkaar aandacht te geven in een tijd waar wij onlosmakelijk in verbinding staan met onze devices?

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op 16 september 2021 en vindt plaats bij RUG/Campus Fryslân. The Glass Room bij dbieb bevindt zich op loopafstand. Het programma bij RUG/Campus Fryslân duurt van 12:30 tot 16:30 uur. Vervolgens kan The Glass Room bij dbieb worden bezocht. Aanmelden doe je hier.