dinsdag 23 mei 2017, 00:00 tot zondag 28 mei 2017, 00:00

Campagne ABC van het Maken

We leven in een maatschappij die bol staat van technologie en steeds sneller digitaliseert. Het is daarom van belang dat kinderen naast bijvoorbeeld programmeren, ook andere vaardigheden meekrijgen die horen bij de 21ste eeuw: van oplossingsgericht denken tot ondernemen en samenwerken. Het gaat om creatieve en technische vaardigheden. Tegelijkertijd krijgt niet elk kind de mogelijkheid om zijn of haar talenten op dit gebied te ontplooien. En dat is een gemiste kans. De wereld heeft een nieuwe generatie kritische makers en ontwerpers nodig.

Maakonderwijs kan daarbij helpen. Door iets te maken leer je problemen oplossen, de wereld beter begrijpen én deze te beïnvloeden. Daarom organiseert Platform Maker Education (FabKlas, Frysklab en Waag Society) in samenwerking met Mediawijzer.net een campagne voor meer maakonderwijs in Nederland. Scholen, maakplaatsen, bibliotheken en musea slaan tijdens de maakweek van 23 t/m 28 mei de handen ineen om Nederland weer aan het maken te krijgen.

Aftrap op Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX)

In de campagnefilm fabriceren jongeren zélf het gehele alfabet met allerlei bijzondere maaktechnieken. De film wordt vertoond bij de aftrap van de campagne op de Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) op 23 mei. Iedereen die nu of tijdens de campagne direct aan de slag wil, kan terecht op abcmaken.nl. De website is een visueel woordenboek dat je wegwijs maakt in de wondere wereld van het maken.

Aansluiten & partner worden

Als school, bibliotheek, museum, maakplaats of andere organisatie meedoen en maakactiviteiten organiseren? Meld je hier aan. Alle partners en activiteiten zijn te vinden op de nieuwe campagnewebsite www.abcmaken.nl en te volgen met de hashtag #watmaakjij.

Tijdens de maakweek inspireren en motiveren de initiatiefnemers en partners zo veel mogelijk mensen om aan de slag te gaan met ‘maken’ en kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met nieuwe technologieën, zoals 3D-printers, en de combinatie van digitale vaardigheden en creativiteit.

Een oproep aan makend Nederland: #watmaakjij?

Deel vanaf 16 mei jouw lego creatie, zelfgemaakte robot, mislukte soep, geniale muziekstuk, geprogrammeerde app, zelfgefabriceerde meubels en alles daar tussen in, onder de hashtag #watmaakjij en nodig anderen uit om hetzelfde te doen. Alle maakprojecten met de hashtag #watmaakjijworden automatisch verzameld op abcmaken.nl. Kijk hier voor inspiratie.