Afsluiting Online experiment en docu Super Stream Me: Alles voor de likes

maandag 28 september 2015

Van woensdag 26 augustus tot donderdag 10 september vond de livestream van het Project Super Stream Me plaats. In Super Stream Me filmden Nicolaas Veul en Tim den Besten 24 uur per dag hun leven. In de twee weken is er een hoop gebeurd, maar niet alles was even leuk. In dit artikel blik ik terug op de livestream en licht ik een aantal bijzondere momenten uit. Verder vraag ik Jasper Koning, Redacteur Digitaal bij VPRO Tegenlicht, om een reactie en beschrijft Linda Duits, mediaspecialist, haar gedachten over het project.

Al na twee dagen blijkt dat Nicolaas zich, in de ogen van Tim, anders gedraagt dan normaal. Omdat Nicolaas continu het gevoel heeft bekeken te worden (en dat is uiteraard ook zo), is hij in een soort showmodus geschoten. Hij wil zijn beste kant laten zien. Linda voelt dit ook. “Ze zijn gewend te presenteren en dat doen ze dan ook. Ze praten tegen de camera en vertellen begeleidende dingen”, zo schrijft ze. De druk van het publiek blijkt dus meer effect te hebben op Nicolaas dan hij van te voren had verwacht.

Emotionele rollercoaster

Het project valt Nicolaas en Tim zwaarder dan ze van te voren hadden gedacht. Op verschillende momenten zitten ze huilend voor de camera, omdat ze niet gedacht hadden dat de livestream zo’n effect op ze zou hebben. “Ik ben wel blij dat ik even kan huilen” (Nicolaas) en “Ik besef nu pas wat we aan het doen zijn en dat het heel veel kapot kan maken” (Tim) zijn woorden die overduidelijk aangeven dat het project erg zwaar op hun dak valt.

“Ik besef nu pas wat we aan het doen zijn en dat het heel veel kapot kan maken” – Tim den Besten

Honderden mensen kijken mee

Op vele momenten van de dag kijken er honderden mensen naar de livestream. Het kijken werkte haast verslavend. Niet alleen tijdens de heftige momenten, maar ook tijdens de dagelijkse gang van zaken. “Ik heb geen enkel moment gedacht dat ik iets niet wilde zien, ik wilde vooral alleen maar meer zien en had continu het gevoel iets te missen”, zo schrijft Jasper. Hij vervolgt: “Zeker in het begin werkte het tamelijk verslavend en kon ik de stream maar moeilijk uitschakelen. Ik vond het een erg interessant experiment. Ik herinner me vooral een tweet van iemand die het omschreef als ‘twee goudvissen in een virtuele kom die je kunt volgen’.”

Zelfcensuur

Omdat Nicolaas en Tim continu gefilmd worden, blijkt zelfcensuur aan de orde van de dag te zijn. “Ik heb jou nog geen onvertogen woord horen zeggen over iemand, terwijl we normaal superveel haten op zoveel mensen, toch?” zegt Tim tegen Nicolaas. Nicolaas reageert: “Maar ik doe dat dus niet, ik wil dat nu ook niet”. Continu live bekeken worden heeft dus tot effect dat de mannen genuanceerder praten over anderen dan dat ze normaal doen. Dit doortrekken naar sociale media heeft hetzelfde effect: mensen zullen vaak niet het commentaar geven op een persoon via bijvoorbeeld Facebook, terwijl ze achter de rug van die persoon wel met anderen over hem of haar praten.

Spelletjes

Tijdens de livestream bleek dat de redactie van het programma meer van het leven van Tim en Nicolaas mee kon krijgen dan de kijker: ze kon de berichten op de telefoons van de mannen lezen. Dat Tim en Nicolaas hier niets vanaf wisten, belemmerde het experiment volgens Linda. Jasper zegt hierover: “Ik had het liefst zelf de appjes van beide jongens mee kunnen lezen en eigenlijk ook hun mails.”

Vroegtijdig gestopt

Op 10 september hadden Nicolaas en Tim hun laatste gesprek voor de camera(‘s). Het experiment valt vooral Tim te zwaar. “Zullen we stoppen?”, vraagt Nicolaas aan Tim. “Ik voel confetti in mijn buik als ik daar aan denk”, reageert Tim. Ze besluiten het experiment vroegtijdig te stoppen.

Jasper verbaasde zich erover dat ze deze beslissing namen, maar maakt wel de les duidelijk die met het experiment te leren valt. “Het doet dus echt iets met je als de hele dag wordt meegekeken.” Linda: “Het is er alsof er steeds 400 mensen naast je staan, de 400 mensen die je bekijken in de stream. Dat gevoel van niet kunnen afzonderen is natuurlijk ook iets waarmee celebrities kampen. Dat Tim zijn fans zelfs niet in de slaapkamer kon ontwijken is begrijpelijk gekmakend.”

Conclusie

Super Stream Me heeft veel losgemaakt. “Nicolaas en Tim zijn er vol voor gegaan en ik heb er alle respect voor dat ze zich zo bloot hebben gegeven”, zegt Jasper. Linda: “Uiteindelijk denk ik dat Super Stream Me heel mooi heeft laten zien dat privacy niet gaat om wat anderen niet van je mogen weten (blijkbaar zijn dat poepgeluiden, seks en je pincode) maar om het recht jezelf te mogen afzonderen.”

Vanaf 5 november 2015 is op NPO3 een vierdelige documentaireserie over het experiment te zien.

Heb jij naar het experiment gekeken? Wat waren jouw gedachtes erover? Ik ben benieuwd, laat hieronder een reactie achter!

Bronnen: ‘Super Stream Me eerder nostalgisch dan futuristische dystopie’ en ‘Super Stream Me: privacy is tweerichtingsverkeer’ van Linda Duits op Diep.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.