×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 15 februari 2012 | 33x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Ad Power

Het doel van project Ad-Power is het ontwikkelen en testen van interventies die de reclameweerbaarheid (activeren en gebruiken van reclamewijsheid) van kinderen kunnen vergroten. Wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat het vergroten van de reclamewijsheid (kennis over reclame) van kinderen niet genoeg is om hen weerbaar te maken voor reclame. Zij moeten gestimuleerd worden om die wijsheid te activeren en gebruiken op het moment dat zij met reclame in aanraking komen.

Interventies voor reclameweerbaarheid
Tot nu toe zijn 2 typen interventies onderzocht die de reclameweerbaarheid van kinderen kunnen vergroten:

  1. Een online interventie waarin kinderen persoonlijk ervaren dat ze kunnen worden misleid door reclame.
  2. Een reclamebumper op televisie waarin kinderen worden¬†gewaarschuwd door een bekend animatiefiguur (Olec, bekend van [email protected]) voor de verleidende aard van reclame. De animatiefiguur komt ook tijdens de reclames kort in beeld om kinderen te herinneren aan de waarschuwing.

Resultaten veelbelovend
De voorlopige resultaten zijn veelbelovend: beide interventies zijn succesvol in het vergroten van de reclameweerbaarheid van kinderen. Dat wil zeggen dat de interventies ervoor zorgen dat kinderen kritischer zijn over wat ze zien en horen in reclame. Daardoor zijn ze ook minder gevoelig voor de effecten ervan. De komende maanden worden deze resultaten uitgewerkt tot praktisch bruikbare interventies die direct inzetbaar zijn in de praktijk. De interventies richten zich op kinderen van 8 tot 12 jaar.

Contactpersoon
Esther Rozendaal
[email protected]

Deelnemende organisaties

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.