×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 8 februari 2011 | 27x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Aandacht voor risico’s van internet voor kinderen blijvend noodzakelijk

Ruim 30% van de Europese jongeren (11-16 jaar) bespreekt privédingen online die zij offline niet zouden bespreken. Sommige jongeren (12%) vinden het veel makkelijker om op internet zichzelf te zijn dan in het echt leven. Zij vormen een risicogroep omdat zij bijvoorbeeld mogelijk makkelijker online persoonlijke informatie versturen naar mensen die zij niet kennen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van EU Kids Online. Peiling MSN.nl
Een peiling via MSN.nl laat zien dat de Nederlandse jeugd (tot 25 jaar) bewust zegt na te denken over online activiteiten. Beide onderzoeken steunen het thema van de Safer Internet Day 2011 die vandaag plaatsvindt: It’s more than a game, it’s your life. Dit thema moet mensen aanmoedigen na te denken over hun online identiteit en hun echte ik te bewaken. 70 landen nemen deel aan de Safer Internet Day 2011. De organisatie van de Safer Internet Day in Nederland is in handen van Digivaardig & Digibewust.

Safer Internet Day
“Safer Internet Day is het jaarlijkse hoogtepunt voor alle mensen en organisaties die werken aan een veiliger internet. Vandaag hebben Safer Internet Centres, leerkrachten, ouders, marktpartijen en kinderen zelf de mogelijkheid om te laten zien wat er al bereikt is en wat de uitdagingen zijn voor de toekomst”, zegt Neelie Kroes, ambassadeur van de Safer Internet Day, en Eurocommissaris voor de Europese Digital Agenda. “Met name voor kinderen en jongeren betekent het zowel het vieren van alle geweldige kansen en mogelijkheden die de digitale wereld biedt, als een aansporing om zich ook te gedragen als verantwoordelijke burgers in deze digitale wereld. Ik ben er trots op de Safer Internet Day te mogen ondersteunen”. Inmiddels nemen 70 landen deel: van IJsland tot Kenia en van Canada tot Zuid-Korea. Uiteraard doen ook alle 27 landen van de Europese Unie mee. In Nederland organiseert het programma Digivaardig & Digibewust vandaag de uitreiking van de Gouden @penstaarten 2011 voor beste kinderwebsite van Nederland. Met deze verkiezing wordt onder de aandacht gebracht dat toenemende online kwaliteit de online wereld voor kinderen veiliger maakt en daarnaast ook leerzamer en aantrekkelijker.

EU Kids Online
Het is onderdeel van het volwassen worden om te experimenteren met identiteit, ook online. Bovendien is online over bepaalde zaken praten soms minder gênant dan deze offline bespreken. Dit is een van de voordelen van online communicatie waar ook jongeren van profiteren. Voor het merendeel van de Europese jongeren geldt dat zij geen moeite hebben met het maken van vrienden offline en zij zich ook in het echte leven zichzelf voelen. Hierdoor ondernemen zij ook weinig risicovolle activiteiten online. Maar een kleine groep Europese jongeren zoekt mogelijk makkelijker naar vrienden online omdat zij moeite hebben om vrienden te vinden offline. Ook verstuurt deze groep mogelijk makkelijker persoonlijke informatie naar mensen die zij niet kennen. Juist omdat zij zo zichzelf zijn op internet vormen zij een kwetsbare groep die mogelijk in vervelende situaties terecht kunnen komen. Voor deze groep is het belangrijke om de risico’s van online communicatie en het verspreiden van persoonlijke informatie te bespreken. Dit blijkt uit een survey van EU Kids Online in het kader van de Safer Internet Day. De survey is te vinden op www.saferinternetday.nl.

MSN.nl/Microsoft NL
De Nederlandse jeugd denkt steeds beter na voordat zij iets online zetten, ingaan op online uitnodigingen of onbekende bestanden openen. Dit blijkt uit een peiling die MSN.nl (Microsoft Nederland) deed onder bijna 11.000 jongeren (tot 25 jaar). Meer dan de helft van de respondenten zegt dat een vriendenuitnodiging van een netwerksite van een onbekende nooit toe te voegen. Zo’n 40% voegt de persoon toe, maar checkt daarna meteen het profiel van die persoon. Slechts 5,5% accepteert de uitnodiging en stuurt meteen een berichtje. Over het geven van een telefoonnummer aan iemand die je op je netwerksite hebt toegevoegd antwoordt 30% dit niet te doen, 66% een privébericht te sturen met telefoonnummer en ruim 3% een krabbel op de site te plaatsen. Meer resultaten van dit onderzoek in het kader van de Safer Internet Day, zijn te vinden op Msn.nl.

Speciale uitgave 4 tot 8 jarigen: Spelend Leren: Online Zijn
Op Safer Internet Day 2011 is ook een gloednieuwe publicatie met leuke spelletjes voor 4 tot 8 jarigen gelanceerd, getiteld Spelend leren: online zijn en ontwikkeld door Insafe in samenwerking met de SID gold sponsor Liberty Global Inc. Dit is een boekje voor jonge kinderen en hun ouders en leerkrachten. Omdat kinderen steeds jonger beginnen spelen en zoeken op computer en internet, heeft Insafe ook voor deze doelgroep materiaal ontwikkelt om bewustwording over kansen en risico’s te bevorderen terwijl ook hun taalvaardigheden, culturele en sociale vaardigheden worden gestimuleerd.

Safer Internet Day
De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerende dag (iedere tweede dinsdag van februari) waarop in heel Europa aandacht wordt gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. De dag is een initiatief van de Europese Commissie. In Nederland vraagt het programma Digivaardig & Digibewust op deze dag aandacht voor veilig gebruik van internet. Op www.saferinternetday.nl en www.saferinternet.org vindt u meer informatie over de diverse activiteiten in Nederland en andere landen op deze dag. Kijk op www.saferinternetday.nl voor meer informatie over bovengenoemde onderzoeken en de uitgave Spelend leren.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.