×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 29 maart 2010 | 5x bekeken | Leestijd: 2 minuten

9 miljoen Nederlanders gebruiken sociale media

72 procent van de internetgebruikers maakt deel uit van minstens één sociaal netwerk. 9.000.000 Nederlanders (79 procent van de online populatie) bezoekt wel eens op sociale netwerksites. Wereldwijd maakt 72 procent van de internetgebruikers deel uit van minstens één sociaal netwerk, wat neerkomt op 940 miljoen gebruikers wereldwijd. 28 procent van de internetgebruikers is geen lid van een sociaal netwerk omdat ze niet willen dat anderen persoonlijke informatie over ze zien. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder ruim 2.880 internetgebruikers, uitgevoerd door het onderzoeksbureau InSites Consulting. Oost-Europa en Azië zijn de regio’s met het laagste gebruik (4 op 10), Zuid-Amerika heeft dan weer het hoogste procentuele gebruik (95 procent). Nederlanders surfen het meest op Hyves (66 procent), gevolgd door Facebook (27 procent). Wereldwijd blijft Facebook het populairste online platform (51 procent gebruikt Facebook), gevolgd door MySpace (20 procent) en Twitter (17 procent).

De meerderheid van de surfers is lid van twee of meer sociale netwerksites, meestal gaat het over twee sites die voor privé-doeleinden gebruikt worden. 16 procent maakt deel uit van een professioneel netwerk, waarbij LinkedIn het meest populaire is.

“Het wordt moeilijk voor nieuwe sociale sites om leden te werven. De meerderheid van de surfers is blij met hun huidige situatie en wil geen lid worden van een nieuw platform. Daarnaast zijn ze ook niet van plan om het gebruik van hun huidige sites af te bouwen. Er bestaat dus een zekere stabiliteit in deze markt”, aldus Steven Van Belleghem, managing partner van InSites Consulting, in een persbericht.

Gebruikers van sociale media loggen gemiddeld twee keer per dag in. Op professionele sites ligt de gebruiksfrequentie een pak lager, daar is het gemiddelde negen keer per maand. Er zijn verschillende types gebruikers: er zijn mensen die veel inloggen maar zelden zelf iets schrijven en eerder anderen observeren (14 procent). Daarnaast is er ook een groep van 26 procent die frequent inlogt en ook elke keer iets neerschrijft.

Een gemiddelde Nederlandse gebruiker van sociale media heeft 113 vrienden. Het globale gemiddelde is 195, daarbij spant Zuid-Amerika de kroon met een gemiddelde van 360 vrienden, gevolgd door Portugal met 236 vrienden en de Verenigde Staten met 200 vrienden.

58 procent van de sociale media gebruikers heeft al eens een vriend ge-ontvriend. Opnieuw stijgen de Zuid-Amerikaanse surfers hier boven het gemiddelde uit, daar heeft reeds 81 procent mensen verwijderd uit hun sociale netwerk.

Deze onderzoeksgegevens zijn het resultaat van een marktonderzoek uitgevoerd door InSites Consulting in januari 2010. In dit marktonderzoek werd het gebruik van en de attitude tov sociale netwerken in kaart gebracht. In totaal hebben 2.884 consumenten deelgenomen aan dit online onderzoek, verdeeld over 14 landen met name, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Portugal, Brazilië, de Verenigde Staten, Australië, Roemenië, Rusland en China.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.