×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 23 november 2012 | 184x bekeken | Leestijd: 2 minuten

80% vmbo-jongeren checkt betrouwbaarheid bron niet structureel

80% van de Nederlandse jongeren in het vmbo checkt niet structureel de betrouwbaarheid van bronnen. Vmbo-jongeren zijn technisch en creatief vaardig met media, maar overschatten zichzelf soms en zijn te weinig bewust met hun mediagedrag bezig. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Dialogic in opdracht van Mediawijzer.net onder vmbo-jongeren (12-16 jaar).

Presentatie onderzoek
Door het vele gebruik van media heeft een groot deel van de jongeren goede gebruiksvaardigheden en benutten jongeren de kansen die media bieden. Maar als het gaat om onder meer privacy, bronnen controleren, afleiding van schoolwerk of online zoekopdrachten uitvoeren blijkt dat de jongeren meer ondersteuning nodig hebben. Het onderzoek ‘Achter de schermen’ wordt vandaag gepresenteerd tijdens de aftrap van de Week van de Mediawijsheid (23-30 november) in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. PvdA Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing neemt het onderzoek in ontvangst.

Onderzoek ‘Achter de schermen’: mediagebruik en –gedrag vmbo-jongeren
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat media een steeds prominentere plaats innemen in het leven van de jongeren, waardoor ze ook in grotere mate worden blootgesteld aan daarmee gepaard gaande risico’s. De mate waarin die risico’s voorkomen is vaak afhankelijk van bepaalde achtergrondkenmerken, zoals geslacht, leeftijd of het type internetgebruik. Enkele resultaten:

  • Zo’n 25% van de jongeren maakt meer dan 10 uur per dag gebruik van hun mobiele telefoon.
  • De jongeren internetten gemiddeld 2,8 uur per dag op de computer en 3,5 uur per dag op de mobiele telefoon.
  • YouTube en WhatsApp/Ping zijn de populairste applicaties onder jongeren. Dit leidt tot veel sociale interactie.
  • 75% van de jongeren heeft wel eens inkomsten gegenereerd door slim mediagebruik.

Ze gaan echter op veel fronten niet bewust genoeg met media om:

  • 80% van de vmbo-jongeren checkt niet structureel de betrouwbaarheid van gebruikte bronnen.
  • 24% is snel afgeleid door divers mediagebruik
  • 12,5% heeft wel eens online gepest.

Scholen en ouders kunnen een belangrijk rol spelen in het verbeteren van bewust omgaan met media.

Over de Week van de Mediawijsheid
Kinderen en jongeren groeien op met tv, internet, social media, games en mobieltjes. Jongeren lijken vaak mediawijs maar gebruiken niet altijd alle mogelijkheden en onderschatten hun mediagedrag. Daarom organiseert Mediawijzer.net voor de derde keer de Week van de Mediawijsheid. Een week waarin de mediawijsheid van jongeren tussen de 10-14 jaar centraal staat en de rol die ouders en school daarbij kunnen spelen. De Week van de Mediawijsheid wordt vandaag afgetrapt met de Jongeren Media Battle 2012 voor het voortgezet onderwijs. Het basisonderwijs gaat de hele week aan slag met MediaMasters en voor ouders staat op dinsdag 27 november de Nationale Ouderavond centraal. Daarnaast organiseren bibliotheken, als ‘Huizen van de Mediawijsheid’, door het hele land diverse activiteiten.

Foto: Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) (l) krijgt het onderzoek ‘Achter de schermen’ overhandigd van Mediawijzer.net’s Programmamanager Mary Berkhout

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.