×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 22 november 2013 | 643x bekeken | Leestijd: 1 minuut

8 op de 10 ouders volgen kind op sociale media

Ouders van kinderen tussen 10 en 14 jaar oud zijn positief over het gebruik van sociale media door kinderen. Ze vinden dat het gebruik een positief effect kan hebben op de Engelse taalvaardigheid (56%) en op de communicatievaardigheden (48%) van hun kinderen. Daarnaast zien ouders kansen in het delen van informatie (71%) en in het maken en delen van huiswerk (62%). Ouders zien nauwelijks negatieve effecten. Ondanks deze positieve waardering houdt 80% van de ouders het gedrag van hun kinderen op sociale media wel nauwlettend in de gaten. De meeste kinderen weten dat ze door hun ouders worden gevolgd op sociale media (71%). Een op de drie ouders reageert ook op berichten van hun kind op social media.

Dit blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek onder kinderen van 10-14 jaar en hun ouders dat is uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2013 (22 t/m 29 november). De week is een jaarlijks initiatief van Mediawijzer.net waarin kinderen wegwijs worden gemaakt in hun mediagebruik en ze geleerd wordt om te reflecteren op hun mediagedrag waardoor ze optimaal gebruik kunnen maken van alle kansen van nieuwe media.

“Het is eigenlijk net als bij buitenspelen. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen buiten spelen, maar ze kijken wel geregeld om de hoek om te kijken of alles wel goed gaat.” – Mary Berkhout, programmamanager Mediawijzer.net

» Download het hele onderzoek hier

Persoonlijk contact belangrijker
Kinderen vinden vooral het plezier dat ze aan sociale media hebben belangrijk. Ze spelen spelletjes (71%) en delen grappige berichten (66%). Vooral YouTube (72%) wordt gebruikt, op de voet gevolgd door WhatsApp (67%). Kinderen gebruiken WhatsApp vooral omdat ze het belangrijk vinden voortdurend in contact te staan met hun vrienden en familie. Een op de vier kinderen besteedt hier minimaal 2 uur per dag aan.

Opvallend is wel dat ze persoonlijk contact met hun ouders en vrienden veel belangrijker blijven vinden dan het contact via sociale media (cijfers resp. 8,8 en 8,4 versus 5,3 en 6.3 op schaal 1-10). De helft van de ouders had ook wel Whatsapp willen hebben in hun jeugd.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Mediawijzer.net. Het betreft een kwantitatief online onderzoek met een representatieve steekproef van Nederlandse ouders (600) met kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.