×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 23 maart 2012 | 1418x bekeken | Leestijd: 2 minuten

79% van 8 tot 18-jarigen bezit mobiele telefoon


Ruim driekwart van de 8 tot 18-jarigen bezit een mobiele telefoon. Dat blijkt uit onderzoek dat Stichting Mijn Kind Online uitvoerde onder ruim 2600 jongeren. Het onderzoek geeft antwoord op vragen, zoals ‘Wie heeft een mobiel’ en ‘Waar wordt de telefoon voor gebruikt?’.

Mobiel bezit

Op basis van het onderzoek van Stichting Mijn Kind Online blijkt dat van de 8 tot 18‐jarigen bijna een kwart een mobiele telefoon heeft. Vanaf 12 jaar zijn dat nagenoeg alle jongeren. In totaal heeft 79% van de 8 tot 18‐jarigen een mobiele telefoon. 63% van de jongeren met een mobiele telefoon zegt te kunnen internetten en 54% heeft een smartphone. Beide factoren zijn sterk afhankelijk van leeftijd: hoe ouder, hoe vaker een kind een mobiel met internet of een smartphone heeft.


Reden voor bezit

De belangrijkste reden voor het bezit van een mobiele telefoon is het onderhouden van contact met ouders (73%). Twee andere redenen zijn het onderhouden van contact met vrienden en gebruik voor noodgevallen.

Telefoongebruik

Uit het onderzoek blijkt dat jonge kinderen hun mobiele telefoon vaak gebruiken om spelletjes te spelen. Andere toepassingen, zoals nieuws lezen, video kijken, wekker, reisinformatie en agenda worden meer gebruikt naarmate kinderen ouder zijn. 

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag via de mobiele telefoon komt volgens jongeren maar weinig voor. 8% zegt wel eens gepest te zijn via zijn of haar mobiel, 4% is wel eens bedreigd en van 4% is wel eens een foto ongewenst verspreid. 4% heeft wel eens (gewenst of ongewenst) seksplaatjes gekregen op zijn mobiel, maar niemand zegt zulke plaatjes zelf te sturen. 87% van de jongeren zegt geen van de vijf genoemde situaties te hebben meegemaakt.

Ouders betalen

De kosten voor de aanschaf van de mobiele telefoon en het gebruik ervan komen meestal voor rekening van de ouders. Jongeren gaan vaker zelf betalen naar mate ze ouder worden. Jongeren met een prepaid mobiel betalen vaker zelf de kosten dan jongeren met een abonnement. 19% van de jongeren heeft wel eens per ongeluk geld uitgegeven aan bijvoorbeeld ongewenste sms‐abonnementen of een app.

75% verslaafd

Opvallend is dat 75% van de ondervraagde kinderen het eens is met de stelling ‘Mijn generatie is verslaafd aan zijn mobiele telefoon’. 53% van de jongeren zegt niet zonder zijn of haar mobiel te kunnen. 24% stelt juist dat een mobiele telefoon hen eigenlijk niet zo interesseert. 57% is het ermee eens dat je er zonder mobiele telefoon niet meer bij hoort.

Over het onderzoek

Het rapport is gebaseerd op representatieve enquêtegegevens die in december 2011 door No-Ties zijn verzameld voor Stichting Mijn Kind Online en samenwerkingsverband Digibewust. In eerste instantie zijn 2618 jongeren van 8 tot 18 jaar benaderd met de vraag of ze een mobiele telefoon hebben. Vervolgens zijn 1000 jongeren met een mobiele telefoon uitgebreid nader ondervraagd. Ook 539 jongeren zonder mobiele telefoon hebben een aantal vragen ingevuld.

Download het onderzoek ‘Hey, what’s app? 8-18-jarigen en mobiele telefoons’ (PDF)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.