×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 15 november 2013 | 113x bekeken | Leestijd: 2 minuten

750 HvA-studenten aan de slag met nieuwe concepten voor Zapp

Dinsdag 12 november jl. brachten zo’n 750 studenten van de Hogeschool van Amsterdam een bezoek aan Beeld en Geluid. Het aankomend halfjaar werken zij in teams aan een opdracht van Zapp waarbij ze een nieuw televisieformat bedenken. Tijdens de kick-off bij kernpartner Beeld en Geluid op het Mediapark, voerden informatie en inspiratie de boventoon. Tegen welke keuzes loopt Suzanne Kunzeler, netcoördinator Zapp en Zappelin, aan? Waarop selecteert zij programma’s en waar voldoen deze idealiter aan?

hva beeld en geluidConcept Kindertelevisie
Alle eerstejaars studenten van de opleiding Media Informatie en Communicatie doen mee aan het project. De opdracht bestaat uit het bedenken van een concept voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar oud. Per team schrijven de studenten een adviesrapport, produceren ze een promovideo en geven ze een pitch. Allemaal met als doel om meer te leren over de wereld van televisie en daarin mediawijzer te worden.

Namens Beeld en Geluid trap ik af met het welkomstwoord. Sander Hartog is docent Crossmedia bij de HvA. Hij gaat in op de randvoorwaarden voor het format. Ten slotte licht Suzanne Kunzeler, de opdracht toe: wat zijn haar verwachtingen van de studenten? En wat zijn eigenlijk de missie en visie van Zapp? Kunzeler benoemt de belangrijkste peilers van de bestaande concepten van Zapp en daarmee indirect de uitdagingen voor de studenten: (1) een sterke band met Nederland en daarmee de belevingswereld van de doelgroep, (2) alle genres komen aan bod, (3) de aanwezigheid van drama, (4) een relatie met de actualiteit en (5) een connectie met een evenement.

De kern van haar verhaal: je kunt analyseren wat kinderen leuk zouden vinden, maar de volgende taak is vaak het belangrijkst: blijf bij jezelf. Wat vond jij vroeger grappig, amusant, prikkelend, boeiend? Het idee moet authentiek zijn en daarbij mag humor niet ontbreken.

workshop_martine_12112013Aan de slag
Na de gezamenlijke introductie konden de studenten kiezen uit verschillende programmaonderdelen: naast een rondleiding door het gebouw, is er een college over het online platform Academia: wat heb je eraan en hoe zoek je naar bepaalde video’s? Lachsalvo’s vullen de theaterzaal als Sanne Lusink bekende televisiefragmenten uit de kindertijd van de studenten voorbij laat komen.

In Studio BenG organiseert Martine Verstraete een workshop ‘Kijk Kritisch naar Kindertelevisie’. Welke programma’s zijn verantwoord en welke niet? Hebben de studenten eigenlijk al een duidelijke visie op wat zij goed en minder goed vinden, of moeten ze die nog vormen? Als laatst bezoeken de studenten de experience, waar zij een kijkje nemen achter de schermen.

Het archief
Ook het archief van Beeld en Geluid speelt een rol in dit project. Academia biedt medewerkers en studenten van tientallen Nederlandse onderwijsinstellingen toegang tot een deel van dit archief. Ook de HvA-studenten gaan ermee aan de slag tijdens de onderzoeksfase: welke formats in kindertelevisie waren een succes en waarom? Wat is er in de loop der jaren veranderd in de kindertelevisie? En niet onbelangrijk: is mijn concept uniek en nieuw, of bestaat het al?

Het was een sfeervolle dag en er is veel informatie voorbijgekomen. Nu is het aan de studenten om onder begeleiding van hun docenten tot een goed idee te komen. Het project loopt tot februari 2014. Beeld en Geluid, Zapp en de Hogeschool van Amsterdam buigen zich gezamenlijk over de resultaten en maken tijdens een prijsuitreiking bekend welke projectgroep het beste concept bedacht heeft.

Reacties 3

  1. Micky Devente

    Leuk om te lezen. Ik heb ook deze opleiding gevolgd en goed dat zij zich naast het maken van media, zich nu ook meer bezig houden met het mediawijsheid aspect. Ben benieuwd naar de concepten!

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.