×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 23 december 2013 | 48x bekeken | Leestijd: 4 minuten

7 mediawijze kijktips van 2013/2014

Media zijn niet alleen altijd om ons heen, ze spreken tot onze verbeelding en zijn daarom een geliefd onderwerp van film-, serie- en documentairemakers. Nu de dagen op z’n kortst zijn en het nieuwe jaar voor de deur staat, heb ik een paar van mijn favoriete mediawijze kijktips op een rijtje gezet. Voor op de bank tijdens de kerstvakantie of voor in de agenda van het nieuwe jaar.

Het overzicht staat in willekeurige volgorde. De kijklijst is natuurlijk nog lang niet compleet. Heb jij nog aanvullingen? Plaats ze in de reacties onderaan het artikel.

1. Borgen – Serie 
Deze Deense serie geeft een mooi beeld van de wissel- en samenwerking van media en politiek. Hierbij wordt het belang van mediawijsheid duidelijk zichtbaar. Borgen laat zien hoe een omroep worstelt onafhankelijk nieuws te verslaan én spannende (politiek) primeurs te brengen. Daarnaast zie je het werk van een spindoctor en hoe media slim worden ingezet door verschillende partijen om op het eerste gezicht niet zichtbare boodschappen over te brengen en politieke doelen de behalen.
Alledrie de seizoenen zijn op DVD/Video on demand verkrijgbaar. Seizoen 1 & 2 zijn dit jaar uitgezonden door de VARA op Nederland 2.

2. Catfish – Film/documentaire en serie 
Catfish is een Amerikaanse film/documentaire waarin de hoofdpersoon Nev Schulman op zoek gaat naar een meisje. Dit meisje kent hij via Facebook en ze hebben een online relatie opgebouwd. Zonder al teveel te verraden kan de film beschreven worden als een verwarrende eye opener. Niets is zomaar wat het lijkt. Het succes van de film heeft geresulteerd in een serie die nu te zien is op MTV. In de serie gaat Nev, samen met zijn goede vriend/cameraman Max, op zoek naar online persoonlijkheden en hun offline alter-ego (of is dit andersom?). Zo ontrafelt hij relaties van verliefde stelletjes die elkaar alleen kennen via internet.
Bekijk hier de trailer van de film Catfish. De film is te verkrijgen op DVD/Video on demand en de serie is regelmatig te zien op MTV.

3. Medialogica – Tv-programma 
Hoe werken media? Zijn zij slechts een neutraal doorgeefluik van nieuwsberichten of hebben zij zelf ook invloed hierop? In Medialogica wordt ingegaan op de wisselwerking tussen media en de samenleving en wat daardoor ontstaat. De aflevering over Project X Haren bijvoorbeeld zet helder uiteen wat er volgens verschillende deskundigen in de aanloop naar en op die dag zelf gebeurd is en vooral wat de rol van de media hierin waren. Ook andere afleveringen zijn het (terug)kijken meer dan waard.
Medialogica is van Argos-TV, de televisietak van de gezamenlijke multimediale onderzoeksjournalistieke redactie van Human en VPRO.

4. Dus ik ben junior – Afleveringen tv-programma 
Een aantal afleveringen van Dus Ik Ben Junior gaan in op media. Stine Jensen maakt filosofie toegankelijk en zet kinderen en volwassenen aan het denken over de meest uiteenlopende zaken in het leven. Dus ik Ben Junior is de juniorversie van het tv-programma Dus ik Ben en wordt uitgezonden door [email protected] op Nederland 3. Afleveringen die specifiek ingaan op media zijn:

Dus ik ben online – Over online zijn.
Dus ik ben een mens/robot – Hoe is technologie verweven met ons dagelijks leven? En hoe maakt ons dit mens/machine.

5. Tegenlicht – Afleveringen documentaireserie 
Deze VPRO documentaireserie wijdt regelmatig afleveringen aan zeer uiteenlopende mediagerelateerde onderwerpen. Een greep uit de afleveringen:

Uw persoonlijke data zijn goud waard – Over de data die van ons allen verzameld wordt en wat de waarde hiervan eigenlijk is. Waar komt die waarde vandaan? Wat kunnen wij hier zelf mee?
Big Data: The Shell search – In deze aflevering is te zien hoe aan de hand van big data zaken aan het licht kunnen komen die sommigen liever voor zichzelf zouden houden.
TechMens – Een verkenning van verschillende technologieën die dicht bij het menselijk lichaam gebruikt worden: ze leggen gegevens vast, helpen ons in het dagelijks leven. De vraag is: wordt de mens op deze manier steeds meer zelf een machine?
Unlike Putin: Ruslands Facebook-oppositie – Protest op Facebook en andere sociale media is een veelgehoord geluid. Soms resulteert het in massale opstanden buiten de sociale media in de fysieke straten. Zo ook in Rusland.
Evgeny Morozov: het einde van de internet utopie – Beroepspessimist maar ook graag gehoord en alom geprezen mediawetenschapper Evgeny Morozov zet in deze aflevering uiteen waarom het internet géén drijvende kracht achter democratie is maar zelfs het tegenovergestelde.

6. Her – Film 
De film Her gaat volgens de trailer over de zeer nabije toekomst waarin een relatie ontstaat tussen een man (Joaquin Phoenix) en een computerstem (Scarlett Johansson). Hoe ontstaat zo’n relatie? Hoe zo’n relatie er uit? De film gaat in Nederland op 27 februari 2014  in première, de trailer is hier al te bekijken.

7. Black Mirror – Serie 
Een Britse serie uit 2011 met bizarre verhaallijnen die je aan het denken zetten over de impact van media op ons leven. Het bijzondere aan deze ‘wat oudere’ serie is dat de onderwerpen uiteenlopend van relaties, privacy tot talentenjachten nog steeds zeer actueel zijn. Op de website van de VPRO wordt het als volgt omschreven: “Drie op zichzelf staande televisiedrama’s van Charlie Brooker over de duistere kanten van het menselijke bestaan in het technologische tijdperk.”
Black Mirror wordt vanaf 6 januari 2014, 23.05 op Nederland 2 uitgezonden door de VPRO, maar is online ook op DVD te verkrijgen.


Meer lees- en kijktips van Mediawijzer.net

» In december 2012 publiceerden wij deze 29 mediawijsheid volg- en kijktips op het gebied van Twitter, blogs en must see video’s.
» In de zomer van 2012 selecteerden we op basis van input uit het netwerk deze 30 mediawijsheid lees- en kijktips.

De kijklijst is natuurlijk nog lang niet compleet. Heb je zelf nog tips, dit kunnen oude en nieuwe titels zijn, deel je aanvullingen dan in de reacties!

Reacties 5

 1. Swelix Knut

  Catfish geeft ons een mooie quote aan het einde van de film:

  “There are those people who are catfish in life and they keep you on your toes.

  They keep you guessing, they keep you thinking, they keep you fresh.

  And I thank God for the catfish, because we’d be droll, boring and dull if we didn’t have somebody nipping at our fin.”

  De mediawijze vraag is: wie is de echte catfish in deze film: Is het de famillie van Abby of zijn het de makers van de film?

  De film staat trouwens online, hier.

  – – –

  Ik beperk mijn tips tot één geweldige mediawijze TEDtalk die ik pas dit jaar voor het eerst zag en die ik iedereen van harte kan aanbevelen. Namelijk die van Naif Al Mutawa.

  Quote van de TED site:

  In “The 99” vechten de nieuwe generatie kosmische helden van Naif Al-Mutawa tegen meer dan alleen criminaliteit — ze zetten stereotypes aan de kant en strijden tegen extremisme. Genoemd naar de 99 eigenschappen van Allah, benadrukken
  zijn personages de positieve zijde van de islam en kruisingen van culturen om een nieuw kader te ontwikkelen om te vechten tegen het kwaad, waarbij ze zelfs samenwerken met de “Justice League of America”.

  Er zijn m.i. veel meer mediamakers nodig zoals Naif Al Mutawa, dat zou de wereld een stuk vrolijker en weldenkender maken. See for yourself, de links staan onderaan.

  Mochten de woorden “Allah en islam” je tegenhouden om door te klikken, klik dan eerst door je weerstand heen.

  Heb jij ook zo genoeg van spruitjeslucht en hokjesgeest? Kijk dan vooral mee en laat je inspireren!

  Ook als je alleen maar wilt weten wat nou de echte betekenis is van “outside-the-box“, moet je deze Tedtalk zeker tot je nemen!

  Nou, als dit het hem niet doet als promotie, dan moet je het zelf maar weten. 🙂

  Kijk hier direct op youtube of met Nederlandse ondertiteling hier @TED

  Iedereen een gezond, creatief en wijs 2014 gewenst!

  Swelix “the catfish” Knut

 2. emiene

  Ha Swelix Knut,

  Bedankt nog voor je reactie! Goede vraag wat betreft Catfish, laten we alleen niet teveel weggeven aan hen die het nog niet gezien hebben (zullen er misschien niet veel meer zijn, maar toch!).

  Ik zal jouw kijktip ook zeker eens bekijken, leuk juist vanuit een heel andere hoek. Mocht je nog eens wat te binnenschieten dan hoor ik het graag!

  Emine

 3. Micky Devente

  Denk dat deze ook wel bij het rijtje kan: de zesdelige documentaireserie De School van BNN.

  8 weken lang is er op een middelbare school gefilmd met 40 onbemande camera’s. Er zijn maandenlange gesprekken geweest met leerlingen, docenten, deskundigen en ouders. Na iedere aflevering praat Patrick Lodiers live over de thema’s van de uitzending samen met leerlingen, docenten en ouders.
  Waarom mediawijsheid? Marc Adriani: “Bij een documentaireserie als De School gaat de verantwoordelijkheid van een programmamaker verder dan het kritisch kijken naar je eigen handelen alleen. Je hebt te maken met een groep jongeren die in een voor hen veilige omgeving wordt gefilmd. Dit vraagt om veel afwegingen en vergt erg veel voorbereiding.” Lees hier verder.

  Zoals op de site deschool.bnn.nl staat: “Met De School laten we zien hoe het er écht aan toe gaat op een middelbare school. Niet eerder werd het schoolleven zo direct en volledig in beeld gebracht.”

  Dinsdag 7 januari is de 1e aflevering, elke dinsdag om 20:25 uur op Nederland 3.

  (Als partner van het MPJC heeft Mediawijzer.net in 2013 zich afgevraagd waar de verantwoording van mediamakers ligt. Aan de hand van de presentatie van Marc Adriani -BNN- en lunchsessie ‘Zijn mediamakers wel goed wijs’ gingen we met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Daarop volgde later in het jaar ook nog de expertsessie ‘Tv jongeren en sociale media’. Verschillende resultaten uit de expertsessie komen terug in een reeks artikelen over o.a. aantal cases (zoals De School), het online risico gedrag van jongeren, ‘Social TV; jongeren in de hoofdrol‘ en ‘Overzicht onderzoeken Social TV‘. De artikelen, het Twitter-onderzoek en de conclusies uit de expertsessie worden gecombineerd tot een whitepaper dat in januari 2014 op deze website te vinden.)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.