Zoals het klokje thuis TikTokt…6 tips om TikTok veilig te gebruiken

woensdag 29 januari 2020

Gisterenavond (28 januari) mocht ik aanschuiven bij de radio-uitzending van ‘Het oog op morgen’. Je kunt de uitzending terugluisteren via hun site: het ging uiteraard over #TikTok. Uit onderzoek van NRC blijkt dat het toezicht op de app ernstig tekort schiet. 830.000 kinderen in Nederland doen aan TikTok, dat maakt het een van de populairste apps van het moment. Toch hebben veel volwassenen nog nooit van de app gehoord. Ook volwassenen die met kinderen werken, of ouders wiens kind de app gebruikt.

De app heeft een minimumleeftijdsindicatie: 13 jaar. Toch zijn de meeste gebruikers jonger. Kinderen kunnen heel makkelijk een andere leeftijd invullen en de app gaan gebruiken. Als een kind de app gebruikt zonder dat de ouders dat weten, staat het account waarschijnlijk op openbaar. Als je met een app start staan standaard namelijk altijd alle instellingen op openbaar. Dat betekent dat iedereen alles van het kind kan zien, ook ongenode kijkers. De kinderen op TikTok willen graag gezien worden, want je kunt beroemd worden met de app, dus koppelen ze hun account ook vaak aan hun YouTube-kanaal en of Instagram-account.

6 tips om TikTok veilig te gebruiken

Dit zijn 6 tips die ik via Twitter van een pedofiel heb gekregen over TikTok, die ik graag wil delen:

  1. Laat het kind zijn of haar TikTok-profiel niet aan Instagram en YouTube koppelen (ook beiden 13+)
  2. Controleer als ouder elke volger
  3. Zet het account op privé
  4. Zet de functie voor privéberichten uit, daar heb je WhatsApp voor met bekenden
  5. Laat het kind niet de eigen naam gebruiken op TikTok, dan kunnen kwaadwillenden het kind ook niet vinden op andere sociale media
  6. En als het kind daadwerkelijk een grote hoeveelheid volgers krijgt, dan kunnen ouders een zakelijk beheerd e-mailadres toevoegen aan het profiel en/of zich aansluiten bij een creators netwerk of manager

Maak sociale media bespreekbaar

Zelf adviseer ik ouders altijd om mee te kijken met hun kinderen in de basisschoolleeftijd. Ouders vinden dat qua privacy vaak lastig. Als je open en eerlijk tegen je kind bent over wat je volgt, dan ben je juist betrouwbaar. Het hoort echt bij het online opvoeden en begeleiden van kinderen in de basisschoolleeftijd. Je kunt een kind een beetje sturen en – heel belangrijk – complimenteren als het goed gaat en opvangen als het misgaat. Leer het kind omgaan met fouten, zodat het weet hoe online te handelen. Op deze manier geef je kinderen een veilige basis mee voor de middelbare school en maak je sociale media bespreekbaar. Zo blijft het leuk en veilig. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Organiseer ouderavonden, overleg met de spreker hoe je een grote opkomst kunt genereren. Liefst in combinatie met gastlessen. Onderschat nooit de kracht van het persoonlijke contact op ouderavonden en tijdens gastlessen. Ouders en/of docenten horen hoe anderen met online dilemma’s omgaan. Ook schept het een opening tot samenwerking. Want als er iets niet veranderd is in de afgelopen jaren, dan is het wel dat we elkaar nodig hebben bij de opvoeding van onze kinderen.

It still takes a village to raise a child.

Lees verder over mediaopvoeding:

» 45% van de ouders denkt ten onrechte dat zelfstandig filmpjes kijken leerzaam is
» Onderzoek naar sharenting: hoe zien ouders de privacy van hun kind?
» #MediaDiamant & de mediacoach: kapstok voor gesprek over mediaopvoeding

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.