×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 23 november 2012 | 65x bekeken | Leestijd: 2 minuten

50 jongeren mediawijs met elkaar in debat

Jongeren kunnen elkaar goed overtuigen om bewust met media om te gaan. Dit bleek vanmiddag tijdens de Jongeren Media Battle in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. 50 jongeren van vmbo-scholen door heel Nederland gingen met elkaar in debat over media en mediagedrag. Met de Battle is vandaag de Week van de Mediawijsheid afgetrapt.

Jongeren aan het woord over media
Winnaar van de Jongeren Media Battle is Gaim de Ridder van het Tabor College Werenfridis uit Hoorn geworden, omdat hij volgens de jury lef toonde, goed samenvatte en goede voorbeelden gaf. Er werd gedebatteerd over privacy op social media, online pesten en de betrouwbaarheid van nieuws. “Alles wat je op Twitter zet, is voor altijd terug te vinden op Google”, ging een deelnemer in op privacy. ”Pesten is pesten, on- en offline en dat doet altijd pijn”, was een mediawijze opmerking van een deelneemster. Op de vraag of al het nieuws op tv waar is,  werd slim opgemerkt “het nieuws in het Sinterklaasjournaal toch ook niet altijd waar?”

Jury
De jury bestond naast Tanja Jadnanansing uit Sipke Jan Bousema (presentator & programmamaker NTR) en Ajouad El Miloudi (presentator, programmamaker KRO en BNN). De Battle werd dit jaar voor het eerst gehouden met als doel om van jongeren zelf te horen hoe zij media gebruiken en wat ze mediawijsgedrag vinden.

Onderzoek ‘Achter de schermen’
Eerder op de dag nam Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid PvdA) het onderzoek ‘Achter de schermen’ naar het mediagebruik en -gedrag van vmbo-leerlingen in ontvangst. Hieruit blijkt dat jongeren heel vaardig zijn en veel media gebruiken, maar dat ze vaak nog niet bewust genoeg met media omgaan.

Over de Week van de Mediawijsheid
Kinderen en jongeren groeien op met tv, internet, social media, games en mobieltjes. Jongeren lijken vaak mediawijs maar gebruiken niet altijd alle mogelijkheden en onderschatten hun mediagedrag. Daarom organiseert Mediawijzer.net voor de derde keer de Week van de Mediawijsheid (23-30 november). Een week waarin de mediawijsheid van jongeren tussen de 10 en 14 jaar centraal staat en de rol die ouders en school daarbij kunnen spelen. De Jongeren Media Battle is georganiseerd voor het Voortgezet Onderwijs. Het basisonderwijs gaat de hele week aan de slag met MediaMasters 2012 en voor ouders staat op dinsdag 27 november de Nationale Ouderavond centraal. Daarnaast organiseren bibliotheken, als ‘Huizen van de Mediawijsheid’, door het hele land diverse activiteiten.

Foto: Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) (l) krijgt het onderzoek ‘Achter de schermen’ overhandigd van Mediawijzer.net’s Programmamanager Mary Berkhout

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.