×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 30 juni 2011 | 19x bekeken | Leestijd: 2 minuten

5 tips voor een mediawijze vakantie

De maand juli nadert en dat betekent voor veel mensen maar één ding: zomervakantie. Gaat u op vakantie naar het buitenland? Volg dan deze 5 tips zodat u mediawijs op reis kunt.

Vliegtuigmodus
Muziek luisteren in het vliegtuig? De modernste smartphones hebben een geïntegreerde MP3-speler. Mobiele telefoons dienen echter te worden uitgeschakeld in het vliegtuig. Wel kunt u uw smartphone instellen op vliegtuigmodus. Hierdoor kunt u gebruik maken van een aantal functionaliteiten, zoals de MP3-speler, zonder dat uw smartphone signalen verstuurt die de gevoelige apparatuur van het vliegtuig verstoren.

Dataroaming
Steeds meer mensen zijn in het bezit van een smartphone. Handig om mee te bellen, sms’en, muziek luisteren, e-mail lezen en surfen op het internet. Die laatste twee functionaliteiten kunnen nog wel eens voor onaangename verrassingen zorgen. Met name als vakantiegangers vanuit het buitenland terugkomen in Nederland. Smartphones zijn meestal zo ingesteld dat ze bijvoorbeeld automatisch uw e-mail ophalen. Het geautomatiseerd ophalen van informatie wordt ‘dataroaming’ genoemd. U maakt gebruik van een internetverbinding in het buitenland waarvoor flink wordt betaald. Bij terugkomst in Nederland kunt u torenhoge telefoonrekeningen ontvangen. Gaat u op vakantie? Zorg dat u in de telefooninstellingen de optie ‘dataroaming’ uitzet.

Internetcafé’s
In het buitenland kunnen internetcafé’s een uitkomst bieden als u niet de beschikking heeft over een laptop met internetverbinding. Door de grote doorloop van gebruikers in internetcafé’s geldt eigenlijk hetzelfde principe als in Nederland: verwijder uw zoekgeschiedenis en zorg dat uw wachtwoorden niet zijn opgeslagen. Deelt u vakantiefoto’s door ze te uploaden op een site? Vergeet niet uw foto’s te verwijderen van de harde schijf van de computer.

Hotspots
Als u in het buitenland gebruik maakt van een open hotspot, zorg er dan voor dat u via een beveiligde verbinding uw favoriete website bezoekt. Het is namelijk zeer eenvoudig voor anderen om uw account over te nemen wanneer u geen gebruik maakt van ‘https’. De term ‘htpps’ kunt u terug te zien in de url-balk.

Statusupdates
Tot slot de meest onschuldig ogende tip: statusupdates. Het is natuurlijk heel leuk om vrienden en kennissen te laten weten wat u uitspookt of waar u verblijft op socialen netwerken, maar ook criminelen zitten op Hyves, Facebook en Twitter. Het is dan ook niet verstandig om de hele wereld te laten weten dat u uw huis onbewoond heeft achtergelaten. Kunt u het toch niet laten? Zorg dat uw profiel afgeschermd is en alleen uw directe contacten uw statusupdates kunnen zien.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.