×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 5 februari 2013 | 27x bekeken | Leestijd: 2 minuten

5 initiatieven voor een veiliger internet

Vandaag wordt voor de 10e keer de Safer Internet Day georganiseerd. De Europese Commissie benadrukt op deze dag een veilige online omgeving voor kinderen. En niet alleen de Europese Unie doet mee: in meer dan 90 landen wordt de campagne gevoerd, waaronder in Australië, Brazilië en Nepal. In het teken van deze campagne vind je hier 5 initiatieven die ouders en kinderen helpen om hun internetomgeving veiliger te maken.

Safer Internet Day 2013
Het thema van Safer Internet Day 2013 is ‘Online rechten en verantwoordelijkheden’, wanmee de organisatie internetgebruikers aanmoedigt ‘Contact te maken met respect’ (“Connect with respect”). Zie hieronder het campagnefilmpje. In Nederland wordt op 5 februari een Talkshow georganiseerd, waarin ouders, de overheid en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan over verantwoordelijkheden en rechten.

Er zijn diverse initiatieven die deelnemen aan de Safer Internet Day. Hieronder een 5 initiatieven in Nederland:

 1. Digibewust
  Op de site van Digibewust wordt informatie en tips gegeven over veilig gebruik van internet en andere digitale toepassingen. Deze website is een initiatief van de Nederlandse overheid, bedrijfsleven en diverse maatschappelijke organisaties. Op de website is een deel gewijd aan veilig internetten voor kinderen, waar onder andere wordt ingegaan op digitaal pesten, social media en hulp bij online problemen.
 2. Mediaopvoeding.nl
  Mediaopvoeding.nl is dé nationale vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik door kinderen. De site is een initiatief van de stichting Mijn Kind Online, in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut en Ouders Online, en is financieel mogelijk gemaakt door Mediawijzer.net, het mediawijsheid-expertisecentrum van de overheid om Nederlandse burgers en organisaties mediawijs te maken.
 3. Meldknop.nl
  Kinderen zullen misschien niet altijd direct naar ouders toe komen wanneer hij/zij een probleem heeft. Zij kunnen dan op Meldknop.nl informatie en tips vinden waarmee hij/zij het probleem zelf kan oplossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden.
 4. Ken je vrienden!
  Vorige maand werd voor kinderen de game Ken je Vrienden gelanceerd. Jongeren weten wel dat iedereen zich op internet anders kan voordoen dan hij is, maar ze houden daar toch niet altijd rekening mee. Dit spel, ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut, laat kinderen kiezen tussen twee fictieve ’vrienden’ en legt hierna uit waarom de gemaakte keuze goed of niet goed is.
 5. Help wanted!
  Help Wanted is een site voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en hun opvoeders die informatie willen of melding willen doen van seksueel misbruik via internet. Helpwanted is een onderdeel van het Meldpunt Kinderporno op Internet. Iedere dag kan er 3 uur lang worden gechat, dit gebeurt in samenwerking met De Kindertelefoon.

Komende campagnes
Van 8-17 april 2013 wordt in Nederland door expertisecentrum Mediawijzer.net en partners de Media Ukkie Dagen georganiseerd. Tijdens deze dagen wordt het belang van mediaopvoeding van de allerkleinsten (0-6 jaar) benadrukt en wordt opvoeders een helpende hand geboden met tips en informatie. In november 2013 vindt de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid plaats. Tijdens deze week gingen afgelopen jaar meer dan 43.000 basisschoolleerlingen aan de slag met het lesprogramma MediaMasters.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.