De toekomst van mediawijsheid in 5 must-read artikelen

woensdag 19 maart 2014

Op 26 maart 2014 vindt het 6e Nationaal Mediawijsheid Congres plaats. Jaarlijks ontmoeten zo’n 450 professionals elkaar, werkzaam in o.a. het onderwijs, de bibliotheek, de mediatheek, politie, jeugdzorg en het bedrijfsleven. Allemaal hebben ze één ding gemeen; ze willen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid, weten welke trends relevant zijn, wat die trends betekenen en welke impact ze hebben op de samenleving. Ze willen de beste blijven in hun vakgebied mediawijsheid.

Het congres staat dit jaar in het teken van de toekomst. Zo zal Marco Kalz  van de Open Universiteit het fenomeen mobiel leren demonstreren aan de hand van Google Glass, is er een debat met o.a. universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving Patti Valkenburg over de toekomst van mediawijsheid en zijn er workshops over augmented reality, online solliciteren, 21st century skills en natuurlijk over privacy.

Goed beslagen ten ijs komen? Ter voorbereiding op het congres een overzicht van relevante 5 artikelen die recent op Mediawijzer.net zijn verschenen:

1. De netwerkmaatschappij deel 2: wat betekent de automatisering voor onze toekomst?
Het rapport ‘De toekomst van de werkgelegenheid – hoe gevoelig zijn banen voor de automatisering?‘ onderzoekt de invloed van automatisering op banen die nu (nog) niet bestaan in de Verenigde Staten. Dit is tot op heden de 1e publicatie over de effecten van automatisering op de werkgelegenheid. Roeland Smeets las het rapport en vroeg zich af: “Over welke effecten hebben we het? En wat betekent dit voor de Nederlandse netwerkmaatschappij?”

» Lees De netwerkmaatschappij deel 2: wat betekent automatisering voor onze toekomst?

2. Howard Rheingold
Een markant figuur en expert op het gebied van mediawijsheid is Howard Rheingold. Vorig jaar was hij te gast in Nederland. In een besloten expertmeeting werden hem vragen gesteld over zaken als mindfullness, informatievaardigheden en de noodzaak om te leren programmeren op zeer jonge leeftijd. Hij vertrouwde de aanwezigen toe: “Als je wilt bijblijven, probeer dan niet de technologieën te volgen, maar houd je eigen mediawijsheid up-to-date.”

Don’t try to keep up with the technologies, keep up with the literacies

Kortom, een prachtige vraag- en antwoordsessie over mediawijsheid met een vrije denker.

» Lees 10 vragen aan Howard Rheingold over mediawijsheid

3. Vijf trends in mediawijsheid
In een eerder artikel vroeg ik Bamber Delver, mede-organisator van het Mediawijsheid Congres, over de belangrijkste trends op het gebied van mediawijsheid op dat moment. Hij antwoorde: “Privacy wordt het grootste goed van het komende decennium. En de tweedeling in de maatschappij zal steeds groter worden; er komen duidelijke voor- en tegenstanders van de digitalisering, maar er komt ook een steeds grotere groep mensen die simpelweg de financiële armslag niet heeft om zich dure apparatuur te veroorloven.”

» Lees 5 Trends in mediawijsheid volgens Bamber Delver

4. Hoe ziet internet eruit in 2025?
Hoe gebruiken we internet in het jaar 2025? Leg die vraag voor aan een groep basisschoolleerlingen en je zult verrast worden. Met het project Internet 2025 worden kinderen geënthousiasmeerd om hun dromen na te streven, om te geloven in hun ideeën, in het ontwikkelen, in het kunnen creëren van wat nog niet bestaat.

» Lees Internet in 2025: kinderen tekenen de toekomst

5. Digitale media maken: een poort naar de toekomst
Eline Kwantes vindt dat het maken van digitale media veel méér dan simpelweg iets maken en dat online plaatsen. Zij houdt een warm pleidooi over hoe we  digitale media zouden moeten gebruiken; als start bij het ontwikkelen van skills die wij – zowel volwassenen als kinderen – in de toekomst hard nodig hebben.

» Lees Digitale media maken; een poort naar de toekomst

6. Wie zijn de echte winnaars van de digitale revolutie?
Vooruit, een kleine toegift. Al in 2011 blogde futurist Marcel Bullinga dat kleuters, gehandicapten en senioren de winnaars zullen zijn van de digitale revolutie. Wat denk je, zal hij gelijk krijgen?

» Lees Kleuters, gehandicapten en senioren zijn de winnaars van de digitale revolutie

Ook leuk om te kijken is deze korte video van Marcel Bullinga. Hierin zet hij uiteen waarom het beroep van mediacoach één van de beroepen van de toekomst zal zijn. Dat moet voor een congresvloer vol mediacoaches toch leuk zijn.

Ben je er bij de 26e? Wij ook! We vinden het leuk om je daar te ontmoeten en we wensen iedereen veel inspiratie en nieuwe inzichten toe op het gebied van mediawijsheid!

We zijn natuurlijk ook heel geïnteresseerd in jouw ideeën over de toekomst van mediawijsheid. Zal Marcel Bullinga gelijk krijgen of zie jij dat anders? En welke andere trends zie jij in ons vakgebied? Laat hieronder een reactie achter of, nog leuker, deel je (media)wijsheid met vakgenoten en meld je aan als blogger.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.