×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 25 november 2011 | 35x bekeken | Leestijd: 1 minuut

30.000 leerlingen ontvangen hun Mediamaster

Bijna 1000 klassen hebben vandaag MediaMasters volbracht, de interactieve media-ervaring waarmee leerlingen in samenspel met hun leerkrachten laten zien hoe mediawijs ze zijn. Als bewijs van hun mediawijsheid ontvangen ze een diploma uit handen van hun leerkracht. Op een aantal scholen werden deze Mediamasters uitgereikt door mensen uit het media-vak en de politiek: Jeroen Overbeek, Vivienne van den Assem, Boris van der Ham en Jasper Gottlieb. Zij weten uit eigen ervaring hoe media werken en hoe belangrijk het is mediawijs te zijn.Winnende klas
Om 14.00 uur wordt vandaag de winnende klas bekend gemaakt. Dit is de klas die binnen MediaMasters2011 de meeste punten heeft behaald met het Mediamasterboek – mediatipboek voor ouders. De winnaar mag zich een jaar lang de beste MediaMaster noemen. Het gemaakte Mediamasterboek en de top 10 van beste MediaMaster-scholen staan op Mediamasters2011.nl.

Mediagebruik en gedrag kinderen
Kinderen op de basisschool vertonen op dit moment nog weinig risicovol gedrag binnen de media. Dit verandert echter snel wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Ze gaan dan intensiever media gebruiken (soms tot wel 7 uur per dag) worden zorgelozer (privé-informatie online delen, onbekenden toevoegen in profielsite zoals Hyves) en ontwikkelen gebrek aan focus (snel afgeleid tijdens huiswerk maken, in de les op telefoon kijken, op link klikken zonder omschrijving te lezen).

Om risicogedrag op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk dat ouders op het moment dat hun kinderen op de basisschool zitten, gericht bezig zijn met media-opvoeding. Kinderen van 10-11 jaar staan immers nog open voor een gesprek hierover thuis, terwijl ze op dat moment al wel actiever omgaan met media. Ouders geven aan dat zij vinden dat de eerste verantwoordelijkheid voor media-opvoeding bij hen ligt en niet bij school. Om hun rol als media-opvoeder optimaal in te vullen is het van belang dat ouders meer zicht krijgen op hun eigen mediagedrag en de invloed die dat heeft op het (toekomstig) mediagedrag van hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Dialogic, dat in opdracht van Mediawijzer.net is uitgevoerd in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

Foto’s

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.