×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 20 juli 2012 | 485x bekeken | Leestijd: 6 minuten

30 mediawijsheid lees- en kijktips

Heb je vakantie of sta je op het punt het vliegtuig naar de zon te pakken? Wij vroegen onze netwerkpartners en leden van de LinkedIn-groep naar hun lees- en kijktips om de vakantie mee door te brengen.

Uit de vele inzendingen en tips hebben we de onderstaande boeken en films/documentaires geselecteerd. De selectie die je hieronder vindt staat in willekeurige volgorde. Heb jij nog tips voor andere boeken of films en documentaires? Deel je tips in onze LinkedIn-groep!

LEESTIPS

 1. Sociale media op de basisschool (2012) – Mijn Kind Online

  Hoe kun je Twitter inzetten in de klas? Hoe betrek je verlegen leerlingen bij de groep met behulp van video? Deze en andere vragen staan centraal in het boek ‘Sociale media op de basisschool’. Het boek geeft 21 krachtige praktijkvoorbeelden.
 2. Informatie. Van tamtam tot internet (2011) – James Gleick
  James Gleick beschrijft uitvoerig de manieren waarop wij in de loop van de tijd met elkaar op afstand hebben leren communiceren, te beginnen met de tamtam, via het boek, de telex, de telefoon, de fax, naar de bits en bites van dit moment.
 3. Flat Earth News (2009) – Nick Davies
  Manipuleren kranten de waarheid? Worden kranten ingezet voor propaganda? Flatten Earth News geeft inzicht in de propaganda van regeringen, de wijze waarop kranten zonder inhoudelijke check ‘gevuld’ worden, en het opblazen door de media van verhalen tot mythische proporties: zo bleek de millennium bug een zeepbel, massavernietigingswapens onvindbaar en heroïne lang niet zo schadelijk als je denkt.
 4. Wat zou Google doen (2009) – Jeff Jarvis
  Laat zien hoe de economie en politiek worden beïnvloed worden door het feit dat de burger mondig zou kunnen zijn via het internet. Tegelijkertijd kunnen overheden zien waar burgers zich bevinden.
 5. The Filter Bubble (2011) – Eli Pariser
  Wat verbergen Google en Facebook jou? Pariser laat zien hoe de techniek van dergelijke sites je steeds meer informatie op maat aanbieden en daardoor veel andere informatie aan je neus voorbij gaat.
 6. The Shallows. What the internet is doing to our brains (2010) – James Carr
  Carr laat zien hoe bepaalde functies van onze hersenen zich aanpassen door technologische ontwikkelingen.
 7. Nietzche & Kant lezen de krant (2009) – Rob Wijnberg
  Aan de hand van filosofen als Plato en Kant en moderne denkers als Fish en Rorty beantwoordt Wijnberg de meest prangende vragen uit de actualiteit en journalistiek.
 8. 21st Century Skills: Learning for life in our times (2009) – B. Trilling & C. Fadel

  Dit boek beschrijft welke digitale vaardigheden we nodig hebben om te overleven in de maatschappij van de 21e eeuw.
 9. You are not a gadget (2010) – Jaron Lanier

  Lanier beschrijft de tendens waarin de digitale ontwikkelingen, zoals sociale media, voor steeds minder persoonlijke interactie zorgt.
 10. Het brein van Beatrix (2012) – Victor Lamme
  Hoe beïnvloedt alles wat we zien op tv of in de krant ongemerkt ons gedrag? Lamme bekijkt het nieuws door de bril van de hersenwetenschap en psychologie.
 11. Tubes, behind the scenes at the internet (2012) – Andrew Blum

  Wat gebeurt er als je een e-mail verstuurt? Waar verblijven websites? Blum geeft een kijkje achter de schermen van het internet.
 12. Hoe internet je manier van denken verandert (2011) – John Brockman en Edge Foundation
  151 vooraanstaande denkers geven antwoord op de vraag hoe het internet onze manier van denken verandert.
 13. Netsmart (2012) -Howard Rheingold

  Met Netsmart toon Rheingold hoe we digitale media op een effectieve manier kunnen inzetten om ons door de hoeveelheid informatie op het internet te worstelen.
 14. Program or be programmed (2011) – Douglash Rushkoff

  Stuurt de mens technologie aan of stuurt technologie de mens aan? Ruskkoff biedt de lezer 10 geboden om zijn eigen rol te definiëren in de digitale wereld.
 15. Mediawijsheid Pro (2011) – Mediawijzer.net

  Mediawijsheid Pro verzamelt verrassende en diepzinnige inzichten over media en de invloed op onze levens uit binnen- en buitenland.

KIJKTIPS

 1. Rip! a Remix Manifesto (2008) – Brett Gaylor

  Filmmaker Brett Gaylor en muziekartiest Girl Talk verkennen het gebied van copyright en het creëren van materiaal in het digitale tijdperk.
 2. Mediawijsheid – IJsbrand van Veelen
  Documentaire over de belangrijkste aspecten van mediawijsheid door maker IJsbrand van Veelen.
 Deel 1  en Deel 2
 3. Connected, but alone? (2012) – Sherry Turkle
</strong rel=”nofollow”>
  Turkle praat tijdens TED over de invloed van technologie en online persona’s op het onderlinge menselijke gedrag en onze communicatie.
 4. Page One: Inside The New York Times (2011) – Andrew Rossi
</strong rel=”nofollow”>
  Kranten krijgen het steeds moeilijker doordat veel nieuwsvoorziening zijn weg vindt op het internet. In de documentaire Page One: Inside The New York Times onderzoekt filmmaker Andrew Rossi naast de dalende oplagen ook de rol van nieuwe media voor de journalistiek.
 5. Evgeny Morozov: Het einde van de internet-utoptie (2011) – Tegenlicht</strong rel=”nofollow”>
  Sinds de Arabische revoluties wordt aan de bevrijdende rol van het Internet een grote rol toegekend. Sociale media worden gezien als het nieuwe wapen bij het omverwerpen van dictaturen. De 27-jarige Wit-Russische schrijver Evgeny Morozov bestrijdt dit cyber-utopisme en laat zien dat autoritaire regimes het Internet juist gebruiken om verzet de kop in te drukken.
 6. Press Pause Play – David Dworsky and Victor Köhler</strong rel=”nofollow”>
  De digitale revolutie van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat meer mensen middelen ter beschikking hebben om hun creativiteit en talent te ontwikkelen. Maar heeft dit voor betere kunst gezorgd of verdwijnt echt talent simpelweg naar de achtergrond?
 7. Another Perfect World – Holland Doc
</strong rel=”nofollow”>
  Femke Wolting en Jorien van Nes schetsen een fascinerend beeld van de opkomst van virtuele werelden. Voor miljoenen mensen is het virtuele universum een plek die steeds meer vervlochten raakt met hun echte leven. Maar wie zijn de makers van deze werelden en welke ideeën en ideologieën liggen eraan ten grondslag?
 8. It’s the end of TV as we know it – Holland Doc</strong rel=”nofollow”>
  Deze documentaire gaat over de toekomst van het medium televisie tegen de achtergrond van de huidige technologische ontwikkelingen. Er wordt gezocht naar een antwoord op de vraag wat internet en de digitale revolutie voor televisie en uiteindelijk voor de kijker/consument betekenen.
 9. Games en internet – Holland Doc
</strong rel=”nofollow”>
  Serie documentaires van Holland Doc over games en internet.
 10. Cyberwar (2012) – Peter Brems
</strong rel=”nofollow”>
  Het world wide web is oppermachtig aan het worden, maar niemand weet wie het stuur in handen heeft. Hackers kunnen bij bedrijven zo ongeveer alle informatie wegkapen die ze willen, of productieprocessen in de war sturen. Er worden ook regelrechte oorlogen uitgevochten tussen staten. Geheime diensten zijn in staat van op afstand het Iraanse kernprogramma een serieuze klap toe te brengen. Zover gaat Panorama niet, maar reporter Peter Brems blijkt toch een verbazend snelle leerling in Cyberspace.
 11. R U There (2010) – David Verbeek
</strong rel=”nofollow”>
  De 20-jarige Jitze neemt je mee in de wereld van het professionele gamen en virtuele reality. Tijdens zijn verblijf in Taiwan ontmoet hij een meisje. Het lukt hem haar alleen te benaderen via de virtuele wereld van Second Life.
 12. Trust (2011) – David Schwimmer</strong rel=”nofollow”>
  Trust gaat over het 14-jarige meisje Annie die via het internet de jongen Charlie ontmoet. Na maanden van onschuldig communiceren via het web besluit Annie af te spreken met Charlie. Dan komt ze er op een afschuwelijke manier achter dat Charlie niet de persoon is die ze dacht dat hij was.
 13. Catfish (2010) – Henry Joost en Ariel Schulman
</strong rel=”nofollow”>
  Jonge filmmakers leggen vast hoe hun vriend online een relatie opbouwt met een meisje en haar familie wat tot een aantal onverwachte ontdekkingen leidt.
 14. The Net (1995) – Irwin Winkler
</strong rel=”nofollow”>
  Angela Bennett is een softwareontwikkelaar die vanuit huis werkt en weinig vrienden heeft buiten de online wereld. Als ze na jaren weer eens vakantie neemt raakt ze verstrikt in een web van van computerspionage.
 15. The Social Network (2010) – David Fincher
</strong rel=”nofollow”>
  Verfilming van de totstandkoming van Facebook. In deze geromantiseerde versie zien we hoe Harvard-student Mark Zuckerberg samen met een paar studiegenoten en vrienden het sociale netwerk Facebook uitbouwt tot een miljoenenbedrijf.

Dit artikel is totstandgekomen met de hulp van netwerkpartners van Mediawijzer.net en leden van onze LinkedIn-groep.

Reacties 1

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.