×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 18 december 2012 | 27x bekeken | Leestijd: 4 minuten

29 mediawijsheid volg- en kijktips voor de kerstvakantie

De kerstvakantie staat voor velen voor de deur. Wij vroegen onze netwerkpartners en leden van de LinkedIn-groep naar hun volg- en kijktips op het gebied van mediawijsheid om de vakantie mee door te brengen.

Uit de vele inzendingen en tips hebben we de onderstaande twitteraars, blogs en video’s geselecteerd. De selectie die je hieronder vindt staat in willekeurige volgorde. De lijst is natuurlijk nog lang niet compleet. Heb jij nog tips voor andere twitteraars of video’s? Deel je tips in onze LinkedIn-groep!

Must followers

 1. @femfreq – Feminist Frequency bekijkt naar de rol van vrouwen binnen verschillende soorten media.
 2. @Justinep – Justine Pardoen, hoofdredacteur van Mediaopvoeding.nl en mede-oprichter van Stichting Mijn Kind Online.
 3. @mediaopvoeding – Deskundigen beantwoorden opvoedvragen met betrekking tot kinderen en media.
 4. @peter_nikken – Prof. dr. Peter Nikken is bij het Nederlands Jeugdinstituut specialist op het gebied van jeugd, media en mediaopvoeding.
 5. @hrheingold – Auteur Howard Rheingold houdt zich bezig met sociale en culturele contexten op het gebied van media.
 6. @digivaardig – Het overheidsprogramma Digivaardig & Digiveilig twittert over media, mens en maatschappij.
 7. @remcopijpers – Remco Pijpers, directeur van Stichting Mijn Kind Online, het kenniscentrum voor Jeugd en Media.
 8. @reactif_nl – Reactif is producent van interactieve media die jongeren bewust maakt van de invloed die zij kunnen uitoefenen in maatschappelijke relevante thema’s, zoals cyberpesten.
 9. @henkvaness – Henk van Ess is een technologie expert en schrijft en spreekt over onder andere mediawijsheid, social media en internet research. Twittert in het Engels en Nederlands.
 10. @thebandb – Pedagoog Pedro de Bruyckere verdiept zich in de leefwereld van jongeren en populaire cultuur. Dit komt met name naar voren op zijn blog X, Y of Einstein? – De Jeugd is Tegenwoordig.
 11. @mediasmarts – Candadees instituut voor digivaardigheden en mediawijsheid.
 12. @mediasmarties – Mediasmarties biedt een overzicht over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten voor kinderen tussen de 1,5 – 12 jaar.
 13. @infovaardig – Infovaardig bericht over het gebruik van media en informatievaardigheden met nadruk op het onderwijs.
 14. @bitsoffreedom – Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom komt op voor jouw vrijheid en privacy op internet.
 15. @mediawysheidpro – Mediawijsheid Pro verzamelt verrassende en diepzinnige inzichten over media en de invloed op onze levens uit binnen- en buitenland.
 16. @trendmatcher – Willem Karssenberg is edublogger en legt verbanden tussen trends en hun mogelijk gebruik in het onderwijs.
 17. @essen2punt0 – Annemarie van Essen is Programmamanager Biebsearch bij Stichting Biebsearch en twittert over bibliotheken en het onderwijs (vo/mbo).
 18. @deTweetFabriek – DeTweetFabriek tweet over mediawijsheid in de zorg, info via @zeijkamp en @Twulpverlener.
 19. @bamberdelver – Bamber Delver is directeur van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij en oprichter van de Stichting Kinderconsument.
 20. @ernomijland – Erno Mijland is zelfstandig adviseur en spreekt en schrijft over onder andere nieuwe technologie op leven en leren, eigentijds onderwijs en ict.

Blogs

 1. Edutopia.org – Amerikaanse blog met inspiratie en informatie over wat werkt in het onderwijs.
 2. Bits of Freedom – Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom komt op voor jouw vrijheid en privacy op internet. Bloggen onder andere over internetvrijheid, privacy, data, downloadverbod en cybersecuritybeleid.
 3. Media Report – Juridische weblog voor de media.

Must see video’s

 1. Eli Pariser – The Filter Bubble
  Wat verbergen Google en Facebook jou? Pariser laat zien hoe de techniek van dergelijke sites je steeds meer informatie op maat aanbieden en daardoor veel andere informatie aan je neus voorbij gaat.
 2. Salman Khan – Let’s use video to reinvent education
  Salman Khan spreekt over de oprichting van de Khan Academy, een zeer populaire serie van educatieve video’s. Hij laat zien hoe we met behulp van media het onderwijs letterlijk en figuurlijk om kunnen gooien met behulp van het concept ‘Flipping the classroom’.
 3. Anita Sarkeesian – The Mirror
  Anita Sarkeesian sprak tijdens TEDx Women 2012 over hoe zij een grote schurk werd van een online game… in de werkelijkheid. Sarkeesian wilde een project starten waarbij ze video’s produceert waarin de rol van vrouwen in games word belicht. Daarbij stuit ze op hevig verzet van een aantal mannelijke gamers.
 4. Leraar24 – Informatievaardigheden
  Internet is een belangrijke informatiebron voor leerlingen. Maar hoe kun je als leraar er voor zorgen dat de leerlingen op een goede manier met internetbronnen omgaan? Op Leraar24 is er een videoreeks gepubliceerd over informatievaardigheden. In de video’s vertelt leraar geschiedenis Willem Ubacks over hoe je er aandacht aan besteedt in de klas en gaat onderzoeker Saskia Brand-Gruwel in op deze fases:Definiëren
  Zoeken
  Selecteren en beoordelen
  Verwerken
  Presenteren
 5. De Nationale Ouderavond
  Bij Beeld en Geluid in Hilversum vond op dinsdagavond 27 november 2012 de Nationale Ouderavond plaats over jongeren en social media. Bekijk hier de fragmenten van deze avond; improvisatietheater van theatergroep PlayBack, paneldiscussie over de rol van ouders in het mediagedrag van kinderen, presentatie van Justine Pardoen over de omgang met de afleiding die pubers ervaren door media en de column van schrijfster en columniste Aaf Brandt Corstius.
 6. Connected, but alone? (2012) – Sherry Turkle

  Turkle praat tijdens TED over de invloed van technologie en online persona’s op het onderlinge menselijke gedrag en onze communicatie.

In onze LinkedIn-groep staan nog meer tips en interessante volgers. Heb je zelf ook nog tips voor andere twitteraars, blogs of video’s? Laat je reactie achter in onze LinkedIn-groep!

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.