×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 7 januari 2011 | 6x bekeken | Leestijd: 2 minuten

In 2011 worden we nòg mobieler

Andere tijden. Als ze een jaar of negen zijn, krijgen veel kinderen hun eerste mobieltje. Dat levert veel discussie op binnen gezinnen. Aan de ene kant is een klasgenootje dat er al vanaf groep 3 eentje heeft en is het zo makkelijk (en veilig) om altijd bereikbaar te zijn. Aan de andere kant zijn pa en moe ook zonder problemen zonder mobiele telefoon opgegroeid en is de middelbare school toch vroeg genoeg om ermee te beginnen.

Mobiele telefoons een must
Inmiddels is een leven zònder niet meer voor te stellen en zeker voor jongeren en jongvolwassenen is het een must. De komst van smartphones – alles bij de hand, van mobiel internet tot een ontelbaar aantal applicaties en van muziekspeler tot camera – heeft de aantrekkelijkheid van ‘mobiel’ alleen maar groter gemaakt. De kosten om dat alles te kunnen gebruiken zijn betaalbaar en de mogelijkheden onuitputtelijk.

Je kan het zo gek niet bedenken of het is bedacht. Een ‘eiPhone’-app van Donald Duck die je wekt met gekwaak, een applicatie die ouders snelle hulp biedt bij de meest voorkomende ongelukken met kinderen, spelletjes van Bobo, geluiden van vuvuzela’s, scheten of koebellen, menstruatiekalenders, virtuele aanstekers, enzovoort.

Onderzoek naar gebruik van mobiele telefoons
Er is veel onderzoek verricht waar het belang van de mobiele telefoon blijkt. Maar liefst 1,6 miljard jongeren wereldwijd bezitten een mobieltje en daar geven ze jaarlijks 330 miljard dollar aan uit (12 keer de omvang van de muziekindustrie). Van de Nederlandse 12-jarigen bezit 90% een mobieltje, van de 17-jarigen nagenoeg iedereen.

Bellen en sms’en meest gebruikte functionaliteiten
Bovenaan de top 10 van mobiele telefoon-functies van 8-18-jarigen staan bellen en sms’en, gevolgd door de tijd kijken, foto’s maken en muziek luisteren. Jongeren nemen niet alleen hun mobiele telefoon overal mee naar toe, ze laten deze ook vrijwel altijd aan staan. Ze zijn onrustig zonder. Sms, ooit anders bedoeld maar ‘ontdekt’ door jongeren, is de meest gebruikte datatoepassing in de wereld.

Mobiel gebruik onder studenten
Studenten met een smartphone gebruiken deze gemiddeld een uur per dag voor hun ontspanning. Ze maken daarbij vooral gebruik van YouTube, Hyves en verschillende nieuwssites, blijkt uit onderzoek naar het gebruik van de smartphone onder 1.300 studenten van Hogeschool Utrecht, waarvan 36% een smartphone bezit.

Italië als voorloper
Volgens het Nielsen-rapport ‘Mobile Youth Around the World’ (pdf) gaat Italië voorop in penetratie van smartphones; 47% van de 15-24-jarigen bezit er eentje. Met uitzondering van de V.S. zijn jongens overal in de meerderheid. Jongeren kiezen het toestel zelf, niet hun ouders, en prijs speelt daarbij de grootste rol. In China gebruikt 73% mobiel internet, in andere landen is dat percentage veel lager.

Toename in mobiel gebruik
Van de Nederlandse 16-/17-jarigen gebruikt nu minder dan een derde wel eens mobiel internet, van de studenten is dat dus iets meer dan een derde, maar er is in ieder geval nog voldoende ruimte voor groei. De verwachting is dat de ‘wifi-generatie’, reeds in 2009 in een boek beschreven, dit jaar in omvang en activiteit zal toenemen.

Nieuwe ontwikkelingen in 2011
In veel lijstjes met voorspellingen voor 2011 wordt de trend van de afgelopen jaren onderstreept en worden de woorden ‘mobiel’ en ‘massa’ in één adem genoemd. In de regels daarna gaat het vervolgens over toepassingen als QR-codes, location based services, mobile payments en augmented reality. Nieuwe tijden, nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.