×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 9 augustus 2013 | 57x bekeken | Leestijd: 5 minuten

2 jaar Twitter in de klas: een koppeling met de digitale leefwereld van leerlingen

Bijna 2 jaar geleden ben ik begonnen met een klassentwitter (@StartblokGroep7) om op zoek te gaan naar een koppeling tussen het onderwijs en de digitale leefwereld van de leerlingen. Nu kijk ik trots terug op wat Twitter mij en mijn leerlingen allemaal gebracht heeft de afgelopen tijd.

Betrokken omgeving van ouders en vrienden
De eerste tweets waren ervaringen van leerlingen: Wie er door waren in de talentenjacht, wie de gaafste surprise had gekregen en opvallende spreuken. In het begin was ik vooral de trotse leerkracht die wilde laten zien wat er in de klas gebeurde maar als snel kregen we vriendjes en ouders als volgers en waren het vooral de leerlingen die graag wilde tweeten om thuis te laten zien wat zij bereikt hadden. Ineens was betrokkenheid met de omgeving, waar je als leerkracht vaak naar op zoek bent, heel dichtbij.

startblok1Eén van de eerste tweets

Kracht van tweets
De volgende ontwikkelingen gebeurden heel erg snel. Door middel van hashtags en apenstaartjes konden die leerlingen direct in contact komen met mensen of organisaties die ze nodig hadden. Zo regelden verschillende groepjes posters van goede doelenorganisaties voor een project via een tweet en werd Hyves verleid om gratis pennen op te sturen.

startblok2Via apenstaartjes komen leerlingen in contact met organisaties

Het leukste voorbeeld is misschien wel een recente tweet waarin ik samen met mijn leerlingen onze frustraties uitte nadat het digitaal toetsen gigantische was mislukt. Leerlingen hadden namelijk 1,5 uur moeten wachten voordat ze konden beginnen. Nog geen half uur na de tweet kwam de conciërge met de telefoon in de hand. Hij had Cito aan de lijn met de mededeling dat ze graag wilden helpen om het probleem op te lossen. Dat hebben ze vervolgens keurig gedaan. Toen hebben we samen met de leerlingen besloten om @cito een tweetje te plaatsen dat ze wel goede en snelle service hadden verricht.

startblok3

De kracht van tweets: bedrijven zijn er als de kippen bij zodra er klachten zijn

Interactie binnen en buiten schooltijd
De vraag is natuurlijk waar de grenzen liggen en waar het ophoudt. Bij mij in de klas (groep 7) beschikt meer dan de helft van de leerlingen over een smartphone. Dit betekent dat de klassentwitter niet alleen snel de leefwereld buiten school bereikt, maar de leerlingen ook zelf snel de klassentwitter kunnen bereiken. Zo kreeg ik een tweet van een leerling die zich ziek meldde. Na hem met de klas, via een tweet, beterschap gewenst te hebben heb ik de ouders toch even opgebeld met het verzoek om het voortaan via de telefoon te doen. Maar eigenlijk was er een grote koppeling met de leefwereld van het kind. Zo groot dat hij (zelfs ziek) de klas nog kon en wilde bereiken.

startblok4

Ook buiten schooltijd blijft er contact tussen school en leerling

Maar de klassentwitter vormt ook een basis voor onderlinge interactie tussen de leerlingen buiten school. Toen een leerling aan de klassentwitter schreef of de gymles op maandag wel doorging, had een andere leerling al het antwoord gegeven voordat ik kon reageren. Ook vragen leerlingen tegenwoordig om hulp bij het huiswerk via Twitter. Het motiveert leerlingen, omdat ze met hun eigen middelen mogen werken.

Grenzen stellen
Je moet als leerkracht en als school natuurlijk wel goed nadenken over de grenzen die je stelt. Wat kunnen ze vragen via Twitter? En wat mogen ze verwachten? Ik heb zelf gemerkt dat dit in een klassengesprek zeer goed te bespreken is. Leerlingen vinden het vanzelfsprekend dat er niet meteen wordt gereageerd. Ze leren steeds beter te beseffen dat alles wat ze tweeten openbaar is en dus door iedereen kan worden gelezen. Met andere woorden: leerlingen worden mediawijzer door het gebruik van Twitter en het gesprek wat daarbij hoort!

Twitter van educatieve waarde
Na een jaar succesvol twitteren met de klas wilde ik een stap verder gaan. Twitter is bij mij in de klas al een succesvol communicatieplatform. Leerlingen en ouders weten door middel van de klassentwitter de klas en elkaar te vinden. Leerlingen vragen een gast meteen om een twitteraccount, zodat ze na afloop nog vragen kunnen stellen. Ouders weten dat ze via de klassentwitter meteen op de hoogte zijn van alles wat er in de klas gebeurt.

De volgende stap die ik met de klassentwitter wilde maken is om het ook educatief waardevol in te gaan zetten. Leerlingen waren al mediawijzer door het gebruik van Twitter. Maar dat is maar een gedeelte van de vaardigheden die de 21ste eeuw hen voorschotelt. Ik wilde ze ook leren omgaan met de andere 21st century skills en daarom bedacht ik de Twitterquiz.

Twitterquiz
Voor de Twitterquiz mochten de leerlingen mochten tablets en telefoons meenemen. Ik regelde laptops voor de leerlingen die dat niet hadden. De kinderen werden in groepjes ingedeeld. Ze kregen van mij vragen via de klassentwitter die te maken hadden met een bepaald thema van wereldoriëntatie. Natuurlijk waren het wel vragen en opdrachten waarbij de 21st century skills van de leerlingen op de proef werden gesteld. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel kcal (energie) zit er in één stuk Brownie? tip: voedingscentrum.nl
  • Noem een naam van een medicijn tegen astma en reply met een link waar ik het meteen kan kopen.
  • Welke twee ingrediënten van energydrink zijn volgens het filmpje slecht voor kinderen? http://youtu.be/CuqyJYL7KGI
  • Je bent hier (http://goo.gl/maps/FJVQX) op vakantie. Hoe zeg je ‘ziekenhuis’ in de taal die zij spreken?
  • Reply met een foto waarop jullie doen alsof je superziek bent!

startblok7

Twitterquiz

Gemotiveerde en enthousiaste leerlingen
Iedereen was dolenthousiast en betrokken aan het werk. De leerlingen waren gemotiveerd, want hoe vaak mag je nu je telefoon in de klas gebruiken? Daarnaast waren ze bezig met het werken aan de 21st century skills: Waar vind ik informatie op internet? Wat is replyen? Is deze informatie betrouwbaar? En tenslotte konden ze ook nog eens van elkaar in en buiten het groepje leren door goed te kijken op de klassentwitter.

Twitter als waardevol educatiemiddel
Twitter is in mijn klas niet meer weg te denken. Het is een waardevol educatiemiddel geworden waarbij leerlingen leren over communicatie, mediawijsheid en 21st century skills. En niet alleen de leerlingen leren. Ook ík ontdek elke keer weer nieuwe dingen. Zo heb ik op de laatste schooldag aan de hand van alle twitterfoto’s het schooljaar met de leerlingen doorgelopen. Toen ik de volgende dag van twee leerlingen als bedankje voor het fijne jaar een twittermemoriespel kreeg (met de leukste twitterfoto’s van het afgelopen jaar), besefte ik hoe mediawijs ze waren geworden mede dankzij Twitter in de klas.

startblok8

Twittermemoriespel

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.