×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 8 april 2013 | 4556x bekeken | Leestijd: 1 minuut

104 leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar

Welke apps en websites zijn geschikt voor jonge kinderen? Waar worden ze nou echt wijzer van? De nieuwe gids 104 leerzame apps en sites van Mijn Kind Online en Kennisnet zet de beste leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar op een rij. De gids is gratis te downloaden.

Toenemend tabletgebruik door jonge kinderen
De gids 104 leerzame apps en sites is een antwoord op het toenemend tabletgebruik door jonge kinderen en de wildgroei aan educatieve apps en sites. Zo blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media 2013 bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de 3-jarigen op een tablet speelt. Ouders zijn daarbij positief over het mediagebruik van hun kinderen. Ze vinden het mediagebruik goed voor de ontwikkeling van hun kind en voor later op school.

Typen apps en sites
De apps en sites die in de gids worden beschreven richten zich op de volgende categorieën:

  • lezen
  • schrijven
  • rekenen
  • creativiteit
  • doe-het-zelf-filmpjes

Zo leren leerlingen van 5 tot 8 jaar met de app Letterschool letters schrijven en met Kenny leren ze schrijfbewegingen. Met leesapps als RomPomPom en Juf Jannie leren kinderen lezen door het gebruik van fonetische uitspraak en klankzuivere korte woorden. Met crea-apps als Just Colors (red, Just Colors is op dit moment niet beschikbaar) ontwikkelen leerlingen kleurbegrip.

Manieren van mediagebruik
De gids geeft naast alles apps en sites ook een overzicht van de manier waarop kinderen in verschillende leeftijdscategorieën media gebruiken. Zo wordt een overzicht geboden van kinderen van 0 tot 4 jaar, 5 tot 6 jaar en 7 tot 8 jaar oud. Daarbij wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

  • Mediagebruik: kunnen de kinderen samen of alleen aan de slag?
  • Mediatype: maken ze gebruik smartphones, tablets, televisie en/of computers?
  • Vaardigheden: wat kan een zelf kind al op een bepaalde leeftijd?

Tips voor kwaliteitsbeoordeling
Tot slot geeft de gids een aantal tips waarmee je als leerkracht of ouder websites en apps kunt beoordelen op kwaliteit. Daarbij draait het om vormgeving, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

» Download de gids 104 leerzame apps en sites

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.