Uitgebreide terugblik #WvdM15

dinsdag 8 december 2015

Met trots kijken wij terug op de 6e editie van de Week van de Mediawijsheid (20 t/m 27 november 2015). De week werd op 20 november afgetrapt met het My Comment Festival bij Beeld en Geluid, waar jongeren en mediamakers met elkaar in gesprek gingen over online ethiek. Aan het eind van de campagneweek was de overhandiging van het onderzoeksrapport ‘Wat voor mediamaker ben jij?’ aan de Raad voor Cultuur. Rondom en tijdens de week waren er naast MediaMasters allerlei mediawijze activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen. Hierbij een terugblik op de #WvdM15.

Visie over het thema

Dit jaar stond het thema ‘Media & Respect’ centraal. Vandaag de dag is iedereen mediamaker. Maar: hoe gedraag je je online? Wanneer film je iemand wel en niet? Hoe ver kan een vlogger gaan die zich laat betalen? En wat doe je met berichten in je tijdlijn waaraan je twijfelt of ze kloppen? Mediawijzer.net dook in de zesde Week van de Mediawijsheid in de ethische kant van media maken. Met een online test, een onderzoek onder jongeren en het ‘My Comment Festival’ gaf Mediawijzer.net in deze week de aanzet tot een discussie over de vraag hoe mediamakers zich vandaag de dag kunnen, willen of zouden moeten gedragen.

Mary Berkhout, programmamanager Mediawijzer.net, gaf haar visie op het thema ‘Media & Respect’.

Landelijke activiteiten

Gedurende de week hebben bibliotheken en netwerkpartners gezamenlijk meer dan 140 activiteiten georganiseerd. Een kleine greep uit de activiteiten:

Dankzij alle deelnemende scholen, bibliotheken, mediabedrijven, netwerkpartners van Mediawijzer.net, ouders en alle kinderen die deze week MediaMasters speelden was er veel aandacht voor mediawijsheid door heel Nederland.

» Bekijk hier alle activiteiten

My Comment Festival: in gesprek met 170 jongeren

Dit jaar was de eerste editie van het My Comment Festival. Bij Beeld en Geluid gingen 170 jongeren met elkaar en met professionele mediamakers in gesprek over media en online ethiek. Het debat werd geleid door Ajouad El-Miloudi en vormde het landelijke startsein voor de Week van de Mediawijsheid. De jongeren werd gevraagd hoe ze denken over thema’s als privacy, online shaming, feiten checken en sluikreclame. In de discussie bleek dat veel jongeren erg bewust zijn van hun eigen online gedrag. Het panel bestond o.a. uit journalisten Kim Einder (jongerenblad 7Days), Merlijn Ensing (o.a. NOSop3 en AD.nl) en vlogger Mert Ugurdiken (populair YouTube-fenomeen Mertabi). In 2016 wordt het My Comment Festival herhaald.

23367068351_d3214789b3_z Foto: Jorrit Lousberg

» Lees verder: ‘Week van de Mediawijsheid van start: jongeren in gesprek over ethische kant van mediamaken’

100.000 leerlingen ingeschreven voor MediaMasters

Tijdens het superspannende spel MediaMasters 2015 gingen kinderen uit groep 7 en 8 in heel Nederland de strijd aan met de fictieve ‘Schaduw’. Het was overweldigend om te zien hoe de kinderen op sociale media en op de MediaMastersWall hun steun betuigden aan de drie hoofdpersonen: Julia, Sam en Jamal. Uiteindelijk werd ‘De Schaduw’ natuurlijk ontmaskerd en liep het verhaal voor iedereen goed af. Verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net leverden hun bijdrage in de vorm van 150 MediaMissies. Deze MediaMissies waren uitdagende vragen en opdrachten, waarmee kinderen o.a. het aanbod van partners benutten om hun eigen mediawijsheid te versterken. Dit jaar waren er ruim 100.000 leerlingen ingeschreven voor MediaMasters. Dat is meer dan een kwart van alle basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 in Nederland. Op vrijdag 27 november bleek groep 7/8 van OBS Panta Rhei uit Zeewolde de meest mediawijze klas van Nederland. Zij winnen een bezoek aan Beeld & Geluid in Hilversum én een rondleiding door de studio van The Voice of Holland. Alle deelnemers ontvingen aan het eind een MediaMasters certificaat. Op verschillende scholen werd het MediaMasters diploma uitgereikt door de burgermeester of een wethouder!

» Lees verder: ‘100.000 leerlingen starten met MediaMasters: grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8

MediaMasters Video-opdracht i.s.m. UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Tijdens MediaMasters zijn kinderen ook enthousiast aan de slag gegaan met Video-opdracht van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Er waren dit jaar 1057 inzendingen, een record! Uit al deze inzendingen selecteerde de jury tien winnende films die een remake winnen. Een filmcoach van het Kinderrechten Filmfestival komt een dagdeel naar school om met de hele klas een verbeterde versie van hun film te maken. Samen met films van andere scholen gaan deze in première in de bioscoop, waarvoor de hele klas wordt uitgenodigd.

Ouder & Kind Quiz: ‘Wat voor mediamaker ben jij?’

Kinderen willen zich online over het algemeen heel verantwoordelijk gedragen. Eerlijkheid en de privacy van anderen zijn belangrijke uitgangspunten bij hun gebruik van sociale media. Maar bij fact checking schiet die verantwoordelijkheid er nog wel eens bij in. Dat bleek uit de resultaten van de Ouder & Kind Quiz: ‘Wat voor mediamaker ben jij?’. Meer dan zesduizend kinderen uit groep 7 en 8 deden samen met hun ouders mee aan het onderzoek. Hun werd aan de hand van verschillende dilemma’s gevraagd welke keuzes ze zouden maken rond thema’s als commercie, privacy, blaming en shaming en fact checking. Op het laatste gebied is nog verbetering nodig, zo laat het onderzoek zien.

Overhandiging WvdM
Jeroen Bartelse (Raad voor Cultuur) neemt het rapport in ontvangst van Mary Berkhout. Foto: Jorrit Lousberg

» Lees verder: ‘Kinderen hebben online een sterk moreel kompas, behalve bij fact checking

In de media

De Week van de Mediawijsheid, het spel MediaMasters en de activiteiten gedurende de week kregen veel aandacht in de landelijke en regionale media.

De Volkskrant scheef in het kader van de Week van de Mediawijsheid over het belang dat jonge mensen bewust en kritisch met nieuws leren omgaan. Andere kranten benutte de week om aandacht te besteden aan mediawijsheid onderwerpen. De Telegraaf sprak met Aefke ten Hagen over ‘Waarom het slim is je kind te googelen’. Justine Pardoen sprak met NRC over jongeren en sociale media.

Ook het onderzoek ‘Wat voor mediamaker ben jij’ kwam onder de aandacht bij landelijke media. Esther van Rijswijk sprak over het onderzoek met BNR radio. Nu.nl en Kassa publiceerde beide een artikel over de onderzoeksuitkomsten. Het spel MediaMasters is de regionale kranten niet ontgaan. We zagen deelnemende klassen terug o.a. in het Dagblad van het Noorden, de Noordoostpolder.nl, het Streekblad, RTV Oost, Veenendaalse Krant en het Brabants Dagblad.

De Week in tweets

Er werd dit jaar volop gesproken over de Week van de Mediawijsheid op Twitter. Gedurende de week zijn er meer dan 2800 tweets verstuurd met de hashtags #WvdM15 en #MediaMasters. Deze tweets hadden meer dan 4,4 miljoen ‘impressies’! Een aantal tweets:

De campagne in 2016

Benieuwd naar hoe jij in 2016 als netwerkpartner mee kunt doen aan de Week van de Mediawijsheid 2016 en MediaMasters? Mail dan naar [email protected]. Is jouw organisatie nog geen netwerkpartner van Mediawijzer.net? Meld je dan hier aan.

“Wij kijken uit naar de volgende Week van de Mediawijsheid 2016. We hopen die samen met alle netwerkpartners tot een nog groter succes te maken dan in 2015!” – Mary Berkhout, Programmamanager Mediawijzer.net

 

Lees ook:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.