Programmeren hoort ook bij de basisontwikkeling

donderdag 16 oktober 2014

Ik hoef jullie niet meer te vertellen dat we een enorm tekort aan developers hebben in de wereld, hiervoor zijn de ogen inmiddels meer dan genoeg geopend. Hoe kunnen wij er nou voor zorgen dat jongeren geïnteresseerd raken in techniek? Tijdens de Europese Codeweek wordt er aandacht gevraagd voor het belang van programmeren in het onderwijs. Ook jij kunt als professional meedoen. Het hoe en waarom leg ik graag uit.

Waarom moeten we -ook jij- met programmeren aan de slag?

D66 kamerlid Paul van Meenen heeft een pleidooi gehouden om programmeren als serieus vak in te brengen in het onderwijs. Ook Neelie Kroes heeft zich als Europees Commissaris voor de Digitale Agenda hiervoor ingezet door de Europese Codeweek in het leven te roepen. Deze is in Nederland van start gegaan op 10 oktober in het Nemo in Amsterdam.

Dit is een goede stap in de juiste richting. Naast de diverse georganiseerde events is er deze week ook daadwerkelijk meer aandacht op scholen voor programmeren. Jongeren maken op deze manier kennis met techniek en coderen.

Er is namelijk verder op de Nederlandse scholen nog erg weinig aandacht voor programmeren. Dit komt vooral door het gebrek aan kennis bij leerkrachten en docenten en het feit dat de techniek dermate snel vooruit gaat dat het bijna niet bij te houden is in het curriculum. Daarnaast zijn veel scholen ook nog erg terughoudend met het toelaten van bijvoorbeeld smartphones en sociale media.

Dat we de techniek en alle ontwikkelingen die daarbij horen niet tegen kunnen houden is geen verrassing. We moeten er dus wel aan toe geven. Daarom kunnen we dit beter direct omarmen en een plaats in ons leven geven, in plaats van het tegen te houden en het een eigen leven te laten lijden. Techniek wordt steeds meer onderdeel van ons leven en daar moeten we mee leren omgaan. Als we onze huidige generatie kinderen niet leren hiermee om te gaan, wie gaat de daaropvolgende generatie het dan leren?

Workshops om kinderen te enthousiasmeren

Met CoderDojo willen wij kinderen laten zien wat techniek is in de digitale wereld en inspireren en motiveren hen om hiermee aan de slag te gaan. CoderDojo is een initiatief dat is begonnen in Cork, Ierland, en vanwege de grote populariteit hebben ze meerdere Dojo’s opgezet. Het format van een CoderDojo is bedacht als een open-source strategie, zodat het overal in de wereld opgepakt en neergezet kan worden. Rotterdam is slechts 1 van de bijna 500 CoderDojo’s in de wereld! In Nederland is er naast Rotterdam ook een CoderDojo in Amsterdam (2x) en een in Leiden.

Wij organiseren maandelijks bijeenkomsten waarbij we een workshop organiseren voor een groep van 20 – 30 kinderen. Elke maand verzinnen we een nieuw onderwerp om mee te werken zodat er veel diverse facetten van het vak voorbij komen. Zo behandelen we Scratch om op een visuele manier kennis te maken met de basisprincipes van programmeren. Daarnaast belichten we ook de verschillende branches van het vak door af te wisselen tussen het bouwen van websites, apps, robots en games. Om de kinderen niet alleen maar achter de computer te laten zitten organiseren we soms ook andere workshops, zoals het improvisatie theater waarbij de kinderen leren om naar elkaar te luisteren, creatief problemen op te lossen, samen te werken en elkaar te respecteren. Dit is tevens een greep uit de competenties die nodig zijn bij het werken in een team als programmeur.

Kom in beweging! Tips om kinderen te enthousiasmeren voor programmeren:

Hoe kun je kinderen nou nog meer enthousiasmeren voor programmeren?

In de toekomst willen we vaker een CoderDojo gaan houden en meerdere Dojo’s oprichtingen in Nederland. Wat doe jij om deze generatie jongeren meer te betrekken bij de techniek achter de digitale wereld?

Update: De website van Codeweek is aangepast, waardoor bepaalde pagina’s die hier werden vermeld niet meer werken. Deze zijn daarom weggehaald.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.