Neelie Kroes: code moet in de klas

donderdag 21 mei 2015

Op alle Nederlandse scholen moeten leerlingen les krijgen in coderen. Met die ambitie heeft Neelie Kroes van StartupDelta vandaag het programma CodePact gelanceerd. Tijdens het Onderwijsfestival kondigde ze aan dat tal van grote bedrijven scholen gaan helpen met gastdocenten, lesmaterialen en trainingen. De doelstelling van CodePact is om 400.000 kinderen te onderwijzen in coderen.

In het CodePact nemen het bedrijfsleven en de overheid actie om les te geven in coderen op het basis- en voortgezet onderwijs. “We hebben een ongekend tekort aan talenten die kunnen programmeren en coderen, waardoor onder andere startups niet aan het juiste personeel kunnen komen en onvoldoende kunnen groeien. CodePact maakt een verschil door 400.000 leerlingen vroegtijdig deze vaardigheden bij te brengen in de klas en daarbuiten”, aldus Neelie Kroes. Ze wil dat er een ‘kweekvijver voor toekomstig talent’ wordt gecreëerd. Kinderen moeten ‘excellent digitaal vaardig’ worden. Dat begint bij basisschoolleerlingen, vinden de initiatiefnemers.

PO-raad: vergeet andere digitale vaardigheden niet

Schoolbesturen zijn positief, zij het wel met de nodige kanttekeningen. De PO-Raad vindt dat er aandacht moet zijn voor digitale vaardigheden in brede zin, dus niet alleen programmeren. Denk aan ‘mediawijsheid maar ook aan sociale vaardigheden en creatief denken. Leerlingen hebben dit nodig om goed voorbereid te zijn op de samenleving van de toekomst.”

Kroes: nadruk op coderen

Kroes vindt dat de nadruk juist wel op coderen moet worden gelegd. “We mogen geen gespleten samenleving krijgen. Iedereen moet gelijke kansen krijgen in het leren van code. Zonder codering in je toolkit begin je gemankeerd aan je levensreis”, zei ze bij de lancering.

Neelie Kroes: “Zonder codering in je toolkit begin je gemankeerd aan je levensreis”

Leerlingen die vaardigheden bijbrengen, is vooral en in de eerste plaats een taak van leraren, schoolleiders en schoolbesturen, vindt de PO-Raad. “Maar ook door samenwerking met het bedrijfsleven kan de kennis en ervaring uit die sector in het belang van de leerling worden benut voor het onderwijs”, staat op de site van de PO-Raad.

Meer over Codepact

CodePact is ondertekend door Bomberbot, Codeforsu, CodeUur, ECP, Gemeente Amsterdam, Google, IBM, Inspiring Fifty,  Microsoft, Malmberg, NederlandICT, Oracle, Q42, Randstad, VHTO. De activiteiten die CodePact organiseert, zijn gratis voor kinderen, leerkrachten en ouders.

In de zomermaanden wordt het CodePact verder uitgebouwd met nieuwe partners en een concreet actieplan. Bij de start van de Codeweek op 10 oktober 2015 wordt het actieplan gepresenteerd.

» Lees het Manifest [red: deze link bestaat niet meer]

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.