Naaktfoto’s op WhatsApp: eigenlijk al heel normaal

vrijdag 13 februari 2015

‘Er gaan heel vaak naaktfoto’s van leerlingen de school rond’, vertelde laatst iemand. Deze leerkracht stond daar niet meer zo van de kijken. Maar als wij dat als volwassenen al normaal vinden, hoe begeleiden wij onze kinderen dan bij digitale media?

Als we het hebben over mediawijsheid, hebben wij als volwassenen ook nog veel te leren. Onze kinderen zijn snel digiwijs en weten de knoppen te vinden waarmee ze kunnen appen, facebooken en instagrammen. Maar om als jongere na te denken over wat het met je vriendin doet als je haar naaktfoto doorstuurt naar de groepsapp van de klas, gaat over heel andere kwaliteiten en inzicht. Pubers hebben hun empathisch vermogen nog niet helemaal ontwikkeld en kunnen daardoor heel hard en kwetsend zijn. Wij als volwassenen moeten hen hierin begeleiden.

Een naaktfoto op Whatsapp

Het blijkt nog niet eenvoudig om met een groep aspirant mediacoaches een casus te bespreken. De discussie laait op verschillende momenten flink op. Als de vraag wordt gesteld: ‘Een groepje leerlingen komt naar je toe met het verhaal dat er een naaktfoto van een vriendinnetje op WhatsApp rondgaat, wat doe je dan?’, is er niemand die er even bij stil staat om te checken of het verhaal überhaupt klopt. Wij mensen hebben blijkbaar de aangeboren neiging om snel in de ‘actie’ en de ‘adviezen’ te schieten. Hoe die actie eruit moet zien, is discutabel. Sommigen vinden dat de ouders van het meisje direct ingelicht moeten worden. Anderen denken dat er dan een vertrouwensbreuk ontstaat en vinden dat er eerst een gesprek met de leerling moet plaatsvinden. Iemand anders vindt het niet zo’n probleem dat er naaktfoto’s circuleren. Dat gebeurt zoveel.

Geen probleem met naaktfoto’s

Er wordt inderdaad veel gepest op internet. Maar maakt dat bijvoorbeeld het rondsturen van intieme foto’s minder erg? Moeten we er dan voor kiezen om daar niets mee te doen en misschien nog wel erger: het normaal te vinden? Mediawijsheid ligt dichterbij mijn oude vak dan ik had verwacht. Als jeugdhulpverlener merkte ik destijds dat ongewenst gedrag van jongeren veelal oogluikend werd toegestaan. Natuurlijk ben je als (professionele) opvoeder ook wel eens moe. Heb je slecht geslapen, hoofdpijn of gewoon een rotdag. Maar als wij het (internet)pestgedrag gewoon laten gaan, geven we een kind natuurlijk wel een rare boodschap mee.

‘Zo doen we dat hier niet’

‘Maar stel nou, dat je een groepje jongeren een meisje hoort uitschelden en hoort roepen dat er een naaktfoto van haar rondgaat op Whatsapp?’, zo was de volgende vraag tijdens de sessie internetpesten met mediacoaches. ‘Grijp in!’, vond de docent. ‘Stap op dat groepje af en zeg desnoods: jongens, ik weet niet wat er hier aan de hand is, maar zo doen we dat hier niet’.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor mediacoaches. Neem je verantwoordelijkheid en treed op.

Blogger Aefke is bezig met haar opleiding tot mediacoach. Wat leert ze over de mediawijsheid wereld? Welke verhalen spelen er in haar omgeving? En wat voor effect heeft dat op haar eigen ukkies? Volg Aefke in professionaliseringstocht en lees hier haar andere blogs

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.